KPN zet glasvezelproject op laag pitje

Telecomconcern KPN heeft zijn ambities op het gebied van glasvezel bijgesteld en doet de komende jaren geen extra investeringen in de aanleg van nieuwe breedbandnetwerken.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Een van de conclusies die KPN uit de proeven trekt, is dat de onderneming voorlopig niet verder gaat met de uitrol van zogenoemde fibre-to-the-curb (FttC): glasvezel tot de straatkast. Klanten kunnen wel ‘upgraden’ van ADSL naar het veel snellere VDSL, dat het online kijken naar high definition televisie (hdtv) mogelijk maakt.

Via zijn joint-venture Reggefiber gaat het telecomconcern wel verder met de invoering van glasvezel tot aan de voordeur (fibre-to-the-home of FttH). Met deze technologie zijn volgens het telecombedrijf download- en uploadsnelheden tot boven de 100 megabit per seconde (Mbps) mogelijk. De gemiddelde snelheid van ADSL in Nederland ligt nu op 6,6 Mbps, bij internet via de kabel is dat rond de 23 Mbps. Technisch zijn snelheden van 100 mbps op de kabel ook mogelijk.

Kostbaar

Zowel de productie van glasvezel als het graven van geulen voor een glasvezelnet, is kostbaar. Volgens Coopmans ligt de terugverdientijd van de hoge investeringen tussen de vijf en tien jaar. Mede daardoor gaat de ‘verglazing’ van Nederland trager dan gepland.

Ook staan gemeenten niet te springen om de aanleg van glasvezelnetten, ondanks de aansporing daartoe door het Rijk.

Werd rond de millenniumwisseling nog voorspeld dat heel Nederland rond 2008 glasvezel zou hebben, nu verwacht KPN dat in 2020 30 tot 60 procent van alle huishoudens over de snelste breedbandverbinding kan beschikken.

Sommige analisten vragen zich af of telecombedrijven zich niet primair zouden moeten richten op het versnellen van de mobiele verbindingen, omdat klanten op steeds meer locaties toegang willen hebben tot snel internet.

Het aantal betalende glasvezelklanten van KPN op dit moment (tussen de 10 duizend en 15 duizend) ten opzichte van het aantal aansluitingen (460 duizend aan het eind van het derde kwartaal) zou ook op een gebrek aan interesse voor bijzonder snel internet wijzen.

Winnende infrastructuur

Toch denkt KPN dat glasvezel ‘de winnende infrastructuur’ zal blijken, omdat er nog veel nieuwe diensten ontwikkeld zullen worden waarvoor hoge down- en uploadsnelheden nodig zijn. ‘Wij geloven in de toekomst van glasvezel, alleen kost de uitrol veel tijd’, aldus Coopmans.

Vorige week zei Chris Fonteijn, de voorzitter van telecomwaakhond OPTA, nog dat het geloof in glasvezel wat hem betreft ‘schromelijk wordt overschat’.

Glasvezel (ANP) Beeld
Glasvezel (ANP)
Meer over