NIEUWS

KPN wijst twee buitenlandse overnamevoorstellen af

KPN heeft twee ongevraagde overnamevoorstellen van twee verschillende buitenlandse partijen afgewezen. Deze zouden geen meerwaarde zijn voor ‘de strategie van het bedrijf’.

Het is beslist niet voor het eerst dat KPN buitenlandse avances afwijst. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het is beslist niet voor het eerst dat KPN buitenlandse avances afwijst.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat meldt een woordvoerder zondag na berichtgeving van de Financial Times. Volgens de zakenkrant zouden de investeringsfondsen EQT uit Stockholm en het New Yorkse Stonepeak samen 18 miljard euro hebben geboden, maar KPN ontkent dat er sprake was van een biedprijs of van onderhandelingen. Naast de Zweedse/Amerikaanse interesse zou er nog een andere partij azen op het telecombedrijf: het Amerikaanse KKR.

De overnamegeruchten gonsden al langer. Vorige maand berichtte The Wall Street Journal dat de Amerikaanse en Zweedse opkopers diep in de buidel wilden tasten en 12,5 miljard over zouden hebben voor KPN. De top van KPN heeft de overnamevoorstellen ‘goed doorgenomen’, stelt de woordvoerder, maar geconcludeerd dat deze geen meerwaarde hebben voor de strategie, die onder meer bestaat uit het versnellen van glasvezel-dichtheid en het verbeteren van de dienstverlening.

Het is beslist niet voor het eerst dat KPN buitenlandse avances afwijst. In 2012 probeerde de Mexicaanse miljardair Carlos Slim KPN in te lijven bij América Móvil. Een jaar later zou de Amerikaanse telecomreus AT&T zijn oog hebben laten vallen op KPN. Het telecombedrijf weet zich tegen die buitenlandse interesse beschermd door een stichting die over preferente aandelen beschikt, waardoor investeerders nooit meer dan de helft van alle aandelen KPN in handen kunnen krijgen.

Bovendien trad vorig jaar oktober een wet in werking waarmee het kabinet de mogelijkheid heeft om dwars te liggen bij ongewenste overnames in de telecomsector. KPN is het laatste telecomconcern dat nog in Nederlandse handen is. VodafoneZiggo en T-Mobile werden eerder al overgenomen.

Meer over