KPN verder als gewoon beursfonds

De overheid verkoopt de helft van het belang in telecombedrijf KPN. De opbrengst, ongeveer 1,4 miljard euro, wordt gebruikt om de staatsschuld terug te dringen....

De overheid wil nog dit jaar het gouden aandeel verkopen, zo bleek woensdag. Met het aandeel – een erfenis uit de tijd dat de zeggenschap over het telefoonnet nog een zaak van nationaal belang werd geacht – kan de regering een overname van het bedrijf voorkomen.

Bij de onderhandelingen tussen KPN en het Spaanse Telefónica in het voorjaar van 2000 bleek het vetorecht van de Nederlandse overheid een groot obstakel. Onder druk van de Europese Commissie heeft minister Zalm van Financiën besloten het gouden aandeel af te stoten.

Een woordvoerder van Zalms ministerie zei woensdag dat het gouden aandeel waarschijnlijk voor een symbolisch bedrag bij KPN terechtkomt. ‘Dat zal ook een einde betekenen van de speciale relatie die we hebben met het bedrijf.’

Het ministerie verkoopt 105 miljoen aandelen KPN aan ABN Amro Rothschild en 60 miljoen aandelen aan KPN, dat daarvoor circa 500 miljoen euro betaalt. Hierdoor daalt het belang van de overheid in KPN van 16 procent naar 8 procent.

ABN Amro Rothschild gaat de aandelen KPN op de markt brengen. De staat heeft de zakenbank beloofd het komende half jaar niet nog meer aandelen te zullen verkopen, om de koers niet te drukken. KPN zal de ingekochte aandelen intrekken.

De Europese telecommarkt is volop in beweging. Vorige week werd TDC, het grootste telecombedrijf van Denemarken, gekocht door een conglomeraat van investeerders. Het Spaanse Telefonica deed in oktober een miljardenbod op het Engelse mobiele telefoonbedrijf O2. Nu de staat zich terugtrekt uit KPN, is het bedrijf een potentiële overnameprooi.

De overheid wil uiteindelijk het belang in het telecombedrijf tot nul reduceren. In 2001 had de overheid nog bijna 35 procent van de voormalige staatsmonopolist in de telefonie in handen. De vorige verkoop van stukken KPN (150 miljoen aandelen voor 1,1 miljard euro) was in januari.

Beleggers reageerden nauwelijks op de verkoop. KPN sloot 0,4 procent hoger op 8,44 euro.

Meer over