KPN trekt onzekere beurs verder omlaag

Een onzekere Amsterdamse effectenbeurs is de week met een stevig verlies begonnen. Na een daling in het begin en een onverklaarbare piek rond het middaguur moest de AEX door een zwakke opening op Wall Street, de voortdurende angst voor de Azië-crisis en het verlies van KPN Telecom uiteindelijk duidelijk terug....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

KPN was de grootste verliezer op het Damrak. Het telecombedrijf, dat de laatste tijd aan een opmars bezig was, moest door de internationale verwikkelingen 6,60 terug naar 89,90 gulden. Het Amerikaanse AT & T koos voor British Telecom en verlaat het samenwerkingsverband Unisource. KPN is voor eenderde eigenaar van Unisource en moet op zoek naar een nieuwe partner.

Vrijwel alle hoofdfondsen moesten terrein prijsgeven. Rond het middaguur vertoonde de beursbarometer nog een duidelijke plus. Handelaren verbaasden zich daarover, omdat er geen economisch nieuws was dat die stijging rechtvaardigde. 'Daarna kreeg je wat aanbod in een lege markt en dan is het snel gebeurd met de pret', verklaarde een handelaar.

Ook Philips kreeg weer klappen. Het aandeel moest 5,80 terug op 160,20 gulden. 'Angst voor de effecten van de Azië-crisis, die in het tweede halfjaar voelbaar worden', meende een beurshandelaar. Een positieve uitschieter was DSM, dat ondanks negatieve geluiden over de chemie 3,40 omhoog ging naar 211,00 gulden.

Aan het begin van de dag waren de handelaren nog vol optimisme over het deze week opnieuw slechten van de 1300-grens, maar aan het eind van de dag werd vooral naar beneden gekeken. Een correctie tot 1220 of zelfs 1170 punten wordt niet uitgesloten.

Meer over