KPN schrapt 580 arbeidsplaatsen bij nieuwste ontslagronde

KPN gaat opnieuw reorganiseren en schrapt 580 arbeidsplaatsen, heeft het bedrijf vandaag aangekondigd. Deze keer vallen de klappen alleen bij de afdelingen die de zakelijke markt bedienen. Bij een eerder dit jaar aangekondigde ontslagronde werd ook de consumententak van het bedrijf getroffen.

Redactie
Het hoofdkantoor van KPN. Beeld ANP XTRA
Het hoofdkantoor van KPN.Beeld ANP XTRA

Aan zakelijke klanten verleent KPN communicatiediensten, zoals telefonie en internetaansluitingen, en nieuwere ict-diensten als Cloud Services en Hosting Services.

Het is voornamelijk in de eerste categorie waar de klappen vallen, vertelt woordvoerder Stefan Simons. 'Doordat veel bedrijven bij het bezuinigen personeel wegsturen en vestigingen sluiten, hebben ze minder mobieltjes, internetaansluitingen en werkplekken nodig.' Daarbij maken veel bedrijven de overstap naar nieuwe technologieën zoals IP-telefonie, die volgens het bedrijf minder arbeidsintensief zijn dan traditionele communicatietechnologie.

Volgens Simons stijgt de vraag naar de nieuwe ict-diensten die het bedrijf biedt onvoldoende om te compenseren voor de dalende vraag naar oude communicatietechnologie. Bedrijven zijn daarvoor nog te terughoudend met het investeren in hun ict, zegt de woordvoerder.

'Ingrijpend'

KPN neemt in de begroting voor 2015 een voorziening op van 50 miljoen euro in verband met de operatie. Vanaf 2016 moet de ingreep leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 45 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Eelco Blok noemde de ontslagen 'ingrijpend, maar noodzakelijk.'

Het is de tweede grote ontslagronde die KPN dit jaar aankondigt. In februari maakte het bedrijf bekend tussen de 1500 en 2000 banen te schrappen, Met de maatregel wilde het bedrijf 300 miljoen euro besparen.

Op de consumentenmarkt zegt het bedrijf te zien dat de vraag inmiddels weer aantrekt. Om aan deze vraag te kunnen voldoen bedrijf wil het bedrijf nu voor zijn consumententak tweehonderd monteurs aannemen.

Eelco Blok, bestuursvoorzitter van KPN. Beeld REUTERS
Eelco Blok, bestuursvoorzitter van KPN.Beeld REUTERS

Vakbond: KPN loopt achter de feiten aan

Vakbond de Unie reageert bijzonder kritisch op de aankondiging, en noemt de KPN-bestuursvoorzitter 'een hardliner zonder visie', die te laat reageert op marktontwikkelingen. 'Deze technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zagen we van mijlenver aankomen', zegt de bond, 'daarmee komt deze ingreep als mosterd na de maaltijd.'

Ook CNV maakt zich zorgen over de richting van KPN. 'Uit de toelichting van KPN aan ons leek op te maken dat er mogelijk meer stappen zullen volgen. Dat baart zorgen', zegt CNV-bestuurder Albert Spieseke. Volgens CNV bevat het sociale plan van KPN wel enkele positieve elementen die er bij vorige reorganisaties niet waren.

Er zijn ook lichtpuntjes, bevestigt FNV-bestuurder Joost van Herpen. KPN heeft de bonden toegezegd om zijn best te doen door middel van herplaatsing zoveel mogelijk medewerkers binnenboord te houden. Van Herpen denkt dat er door een vrijwillige vertrekregeling nog arbeidsplaatsen vrij kunnen komen, waardoor er minder mensen ontslagen hoeven te worden.

Meer over