'KPN niet laten overnemen zonder garanties'

KPN is te belangrijk voor de Nederlandse economie om in handen te laten vallen van een buitenlandse partij, zonder garanties over bijvoorbeeld toekomstige investeringen. Dat zegt Jos Streppel, die tot april president-commissaris was van het telecombedrijf, vrijdag in Het Financieele Dagblad (FD).

KPN-bestuurders van links naar rechts: Steven van Schilfgaarde, Eelco Blok en Jos Streppel. Beeld anp
KPN-bestuurders van links naar rechts: Steven van Schilfgaarde, Eelco Blok en Jos Streppel.Beeld anp

KPN investeerde de laatste jaren fors in zijn netwerk, en dat zal een eventuele koper volgens Streppel moeten blijven doen. 'Je zou de garantie moeten hebben, als bedrijf én als overheid, dat de ontwikkeling van die infrastructuur op volle kracht doorgaat. Dat is van essentieel belang voor de Nederlandse economie.'

Analisten gaan er vanuit dat een overnamegolf in de versplinterde Europese telecommarkt op komst is. KPN wordt daarin vaak genoemd als mogelijke prooi. Vorige week nog hintte de topman van het internationale kabelconcern Altice op mogelijke belangstelling voor het Nederlandse telecombedrijf.

Wordt KPN overgenomen?

KPN telt weer mee, maar lijkt te klein om het in zijn eentje te kunnen volhouden op de telecommarkt. Een overname door Telefonica of Deutsche Telecom lijkt logisch. Ziet de toekomst van KPN er inderdaad zo zonnig uit?

Jos Streppel Beeld anp
Jos StreppelBeeld anp

Niet gecharmeerd van Altice

Streppel is net als KPN-topman Eelco Blok niet gecharmeerd van het aan de beurs in Amsterdam genoteerde Altice, dat zeer actief op het overnamepad is en daarbij hoge schulden maakt. 'Dat is een businessmodel dat mij helemaal niet aanstaat', aldus de voormalige president-commissaris.

Twee jaar geleden werd KPN al bijna opgeslokt door het Mexicaanse América Móvil. Een beschermingsconstructie weerhield het bedrijf van miljardair Carlos Slim van een definitief bod. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde vorig jaar maatregelen aan om het KPN-netwerk beter te beschermen bij een overname.

Aandeel in de lift

Het aandeel KPN, dat vier jaar geleden nog kelderde, zit sinds 2013 in de lift en behoorde maandag wederom tot de sterkste stijgers in de AEX met een stijging van 2,9 procent.

Meer over