KPN klimt sneller uit dal dan verwacht

Telecombedrijf KPN heeft in het afgelopen kwartaal 160 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is 55 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Jeroen Trommelen
null Beeld anp
Beeld anp

De daling lijkt echter dramatischer dan hij is, want vorig jaar werd de winst opgestuwd door een grote, eenmalige pensioenmeevaller. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde halfjaarcijfers van het bedrijf.

In werkelijkheid is KPN juist positiever gestemd over het resultaat dat eind van dit jaar in de boeken kan worden bijgeschreven, zo stelt het bedrijf. De brutowinst zal zich namelijk sneller stabiliseren dan aanvankelijk werd verwacht. Het bedrijf verwacht dat het resultaat over heel dit jaar ongeveer even hoog zal zijn als in 2014.

Einde aan daling

KPN verdiende in het tweede kwartaal 602 miljoen euro voor aftrek van eenmalige kosten. Dat was 1,5 procent meer dan een jaar eerder. Dit betekent dat sneller dan de aanvankelijke prognoses een einde is gekomen aan de daling van het resultaat. Aanvankelijk werd de stabilisering door KPN voor eind dit jaar voorspeld.

Over het hele jaar zal de brutowinst van het bedrijf waarschijnlijk even hoog zijn als in 2014. De omzet van KPN zakte vorig kwartaal met bijna 4 procent naar 1,75 miljard euro.

Net als in voorgaande kwartalen hield het telecombedrijf last van de moeilijke omstandigheden op de zakelijke markt. De opbrengst van mobiele en vaste diensten voor consumenten waren wel ongeveer even hoog als een jaar eerder.

Reorganisatie

Op de zakelijke markt kromp de met vorig jaar vergelijkbare omzet met 9 procent, terwijl het bedrijfsresultaat op die markt eenvijfde kleiner werd. KPN werkt aan een reorganisatie die de zakelijke tak weer winstgevend moet maken. Die operatie wordt de komende maanden versneld uitgevoerd.

Consumenten gaven vorig kwartaal 6 procent meer uit aan hun KPN-mobiel. Daarbij wist het bedrijf meer abonnees te strikken, waardoor het marktaandeel groeide van 42 naar 44 procent.

Vorig kwartaal profiteerde KPN van dividend uit het belang in Telefónica Deutschland. Dat geld wordt in de vorm van een interim-dividend van 3,4 eurocent per aandeel aan aandeelhouders doorgegeven.

Mobiele telefoons in een winkel van KPN. Beeld anp
Mobiele telefoons in een winkel van KPN.Beeld anp
Meer over