Koutje van Dow duurt kort

Als New York niest, zijn de beurzen elders verkouden. Die beurswijsheid ging ook woensdag op. De koersen op de Amerikaanse effectenbeurs gingen aan het begin van de handel over de brede linie omlaag nadat de overheid tegenvallende inflatiecijfers had gepubliceerd....

Van onze verslaggever

Tegen het einde van de handelsdag krabbelden de aandelen in de Verenigde Staten weer op. Een uur voor sluiting van de effectenhandel stond de belangrijkste barometer, de Dow Jones Industrial Average, op winst - zijn eerste plusje in vier dagen. Een aanbeveling van zakenbank Goldman Sachs voor het aandeel Intel en een miljardenorder voor Boeing van de luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines deden de beleggers de angst voor een hogere rente even vergeten. Nu de inflatie hoger is uitgevallen, zal het Amerikaanse stelsel van centrale banken - de machtige Fed - vrijwel zeker de rente aan het eind van deze maand verhogen - voor de zeventiende achtereenvolgende keer.

De rentevrees vrat wel aan het vertrouwen in de resultaten van andere financiële instellingen, zoals Bank of America en JP Morgan Chase. Hun koersen zakten in en met hen moesten andere indices, zoals de Standard & Poor`s 500 Index, terrein prijsgeven.

Voor Intel kon de dag niet stuk. `s Werelds grootste fabrikant van chips kreeg een pluim van Goldman Sachs-analisten. Dat resulteerde in een lichte koerswinst. Goed nieuws, want de beurswaarde van het bedrijf is sinds begin van dit jaar met 31 procent gedaald.

Winst was er ook voor Exxon Mobiel, het grootste oliebedrijf ter wereld. Exxon noteerde vorig jaar het meest profijtelijke jaar in de geschiedenis voor een Amerikaanse onderneming. Met de winst zit het wel snor, denken analisten, nu de prijs van olie maar blijft stijgen. Een vat ruwe olie deed woensdag bijna 69 dollar.

Meer over