Kou remt beurzen New York

Nu de kou weer in de lucht is in het noorden van Amerika, stijgt de olieprijs en dalen de beurzen....

De vraag naar huishoudelijke verwarming in het Noord-Oosten van deVerenigde Staten, waar 78 procent van de nationale verwarmingsolie wordtgebruikt, zal daarom stijgen tot 17 procent boven het gemiddelde.

De hogere olieprijs schrok beleggers donderdag af. Zij zijn bang dat deduurdere olie ten koste gaat van de bestedingen van de Amerikaanseconsumenten.

De Dow Jones-index van de grootste industriële fondsen, sloot 55,79punten lager op 10.755,12 punten. De Nasdaq verloor 5,56 punten op 2246,45punten.

Van de dertig hoofdfondsen sprongen General Motors en Intel er innegatieve zin uit. Ze noteerden verliezen van bijna 4,5 en 1,8 procent. OokTexas Instruments, de grootste producent van chips in mobiele telefoons, kon geen goed doen bij de belegger, ondanks fraaie cijfers. In eentussentijdse rapportage stelde het concern de winstverwachting licht naarboven bij. Maar het hielp niet. De chipmaker daalde 91 dollarcent op 32,65dollar.

Opmerkelijk was gisteren in New York de stijging van de goudprijs. Hetwas voor de zesde dag achtereenvolgende dag. De goudprijs steeg naar eenhoogte die in 24 jaar niet meer was bereikt. Kopers hebben de indruk datcentrale banken overgaan tot de aanschaffing van het kostbare metaal. Decentrale bank van Rusland zei op 15 november al dat het de goudreserve zalverdubbelen. En ook de banken van Argentinië en Zuid- Afrika hebbenaangegeven dat ze meer goud in hun kluizen willen vasthouden.

Meer over