Korthals: controle pedofielen is duur

Minister Korthals van Justitie ziet op tegen het plan om politieagenten, de reclassering en het Openbaar Ministerie veroordeelde pedofielen te laten volgen die terugkeren in de maatschappij....

De bewindsman kondigde deze zomer een onderzoek aan naar de mogelijkheid van toezicht op pedofielen. Hij deed dat in reactie op de maatschappelijke onrust die was ontstaan na de moord op de 7-jarige Chanel Naomi uit Assen.

Korthals is een fervent tegenstander van het informeren van buurtbewoners over de komst van een veroordeelde kinderverkrachter naar hun buurt. Ook het schoolhoofd in de wijk hoeft daarover niets te weten, vindt de bewindsman.

Pedofielen kunnen in speciale terugkeerprogramma's komen nadat ze de helft van de gevangenisstraf erop hebben zitten. Toezichthouders van officiële instanties in de buurt waar de pedofiel komt te wonen, moeten zijn activiteiten in de gaten houden, zegt Korthals.

Korthals' onderzoek moet uitsluitsel geven over de vraag of de privacy van de pedofiel niet in het knel komt. Een volgsysteem moet de kans verkleinen dat zedenmisdadigers in herhaling vervallen. De kans daarop, nu 25 procent, wordt als zeer groot ervaren.

Meer over