Kort geding PostNL tegen actievoerende postbezorgers van de baan

Het kort geding dat PostNL had aangespannen tegen de organisatoren van protestacties van postbezorgers is van de baan. Het postbedrijf heeft dinsdag afspraken kunnen maken met actievoerders die uitgangen van een aantal depots blokkeerden.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland laten weten. Honderden zelfstandige postbezorgers voerden actie omdat ze ontevreden zijn over het aanbod dat hun opdrachtgever PostNL maandag deed: in vaste dienst of zzp'er blijven tegen een hoger tarief.

'Grensverleggend', zegt PostNL. 'Allemaal schijn', zegt SubcoPartners, dat ruim vierhonderd zelfstandigen vertegenwoordigt. Dinsdag voerde een deel van de zelfstandige postbezorgers actie, PostNL was naar de rechter gestapt om daar een eind aan te maken.

De rechter zou zich dinsdag over een kort geding buigen. Bezorgers zouden de uitgangen van een aantal depots, onder meer in Utrecht en Ridderkerk, blokkeren. Maurice Jacobs van SubcoPartners wees de beschuldingen van de hand. 'We krijgen onterecht aansprakelijkheidsstellingen. En het is geen staking: we zijn tenslotte niet in dienst bij PostNL.'

Het aanbod van PostNL komt na drie maanden onderhandelen met vakbond FNV. Het resultaat maakt een einde aan het verschil tussen de eigen medewerkers en de zzp'ers, die door hun geringe verdiensten en afhankelijkheid van het postbedrijf symbool staan voor schijnzelfstandigheid. 'Dit is grensverleggend in deze sector', vindt PostNL-woordvoerder Herbert Brinkman. Bezorgers kunnen nu kiezen: voor onbepaalde tijd in dienst bij het voormalige staatsbedrijf, of zelfstandige blijven met een tien procent hogere vergoeding.

Onvrede

Klinkt mooi, een akkoord waarbij de vakbond is betrokken en eindelijk een keuze voor de zzp'ers. Toch wezen veel zelfstandigen het voorstel afgelopen weekeinde af. Desondanks legde PostNL het voor.

'Dit zijn smerige spelletjes', zegt Jacobs, die op het moment van bellen op weg is naar een actievergadering in Den Hoorn. 'We gaan met onze leden, en met zelfstandigen die niet bij ons zijn aangesloten, in gesprek.'

SubcoPartners is vooral boos over het feit dat de zzp'ers die zich in de schulden hebben moeten steken voor onder meer hun bestelbus, geen compensatie krijgen. 'De bus was een verplichte investering van duizenden euro's. Bovendien lopen veel mensen achter met hun inkomstenbelasting, die vanwege het lage uurtarief haast niet te betalen is', aldus Jacobs. 'We hebben FNV met een heldere boodschap op pad gestuurd: alles of niets. Het resultaat is niet een oplossing voor iedereen.'

FNV pleitte tijdens de onderhandelingen voor een sociaal fonds, een potje geld dat beschikbaar zou komen voor compensatie van schulden van bezorgers. PostNL wilde hier niet aan beginnen.

Schijnzelfstandigheid bij PostNL

PostNL ligt al langer onder vuur vanwege schijnzelfstandigheid. Door een deal met de belastingdienst bespaarde het bedrijf miljoenen (+). 'De kritiek gaat ons aan het hart', zei directeur paketten Benelux Yme Pasma vorige maand tegen de Volkskrant. In het interview (+) kondigde hij aan de zzp'ers een vast contract te bieden. Een aantal bezorgers was toen al sceptisch. FNV oordeelde eerder dat veel bezorgers onder het minimumloon duiken.

Gesprekken

Of de acties van de bezorgers iets uithalen, is zeer de vraag. Het akkoord is immers in samenspraak met FNV tot stand gekomen. De vakbond doet dan ook niet mee aan de acties. 'We hadden niet het gevoel dat we meer uit de onderhandelingen konden slepen', zegt Reinier Stroo van FNV transport en logistiek.

PostNL gaat nu dus alsnog in gesprek met de actievoerders. Woordvoerder Brinkman kondigde eerder al individuele gesprekken met alle zelfstandigen aan. Jacobs gelooft daar niet in. 'Dan zetten ze je met drie man onder druk, op die intimidatie zitten we niet te wachten.'

Yme Pasma, directeur pakketten Benelux van PostNL Beeld Cigdem Yuksel
Yme Pasma, directeur pakketten Benelux van PostNLBeeld Cigdem Yuksel
Meer over