Koper Ten Cate laat nu oog vallen op Reesink

Een consortium investeerders onder leiding van private-equitybedrijf Gilde Buy Out Partners is van plan Koninklijke Reesink van de beurs te halen. Reesink handelt in landbouwapparatuur, vorkheftrucks, graafmachines en grasmaaiers voor het onderhoud van golfbanen.

De fabriek van Ten Cate in Nijverdal Beeld anp
De fabriek van Ten Cate in NijverdalBeeld anp

Dat maakten jager en prooi maandagochtend bekend in een gezamenlijk persbericht dat ze rondstuurden voordat de beurs opende. Daarin staat veel wederzijds gejubel over gezamenlijke doelen, een glanzende toekomst en verdere groei. Zo is Reesinktopman Gerrit van der Scheer 'overtuigd' en 'zeer verheugd' over de interesse van de 'sterke en stabiele' partijen. 'Het bod wordt dan ook volledig door ons gesteund en aanbevolen.'

Ook de Raad van Commissarissen, onder leiding van oud-landbouwminister Cees Veerman, is positief.

Het consortium bestaat naast Gilde Buy Out Partners uit twee grootaandeelhouders van Reesink, beursfonds Todlin en het aan Zeeman gelieerde Navitas Capital. Ze noemen zichzelf River Acquisition BV en zijn bereid 101 euro per aandeel te betalen, wat neerkomt op een overnamebedrag van bijna 140 miljoen euro. Momenteel ligt de jaaromzet rond de half miljard euro.

Cees Veerman Beeld anp
Cees VeermanBeeld anp

Gunstige deal

Voor de aandeelhouders is het een gunstige deal, gezien de slotkoers van afgelopen vrijdag bijna 30 procent lager lag. Om die reden spurtte het aandeel Reesink direct na de openingsgong ook doelgericht omhoog. Het eindigde de beursdag met een plus van 26 procent - de met afstand grootste stijger in een verder negatief gestemd Amsterdam.

Dat Reesink momenteel genoteerd staat aan de kleine Amsterdamse Alternextbeurs speelt ook een rol in die positieve houding van de bedrijfstop. De Alternext houdt namelijk eind april op te bestaan en de bazen van Reesink zien het niet zitten verder te gaan op de grotere Euronext. Immers, hoe groter de beurs, hoe hoger de kosten en vooral: hoe strenger de regels.

Allemaal zaken die de Koninklijke Reesink - een bedrijf dat al tijden het overnamepad bewandelt - alleen maar zouden afremmen. Vorige week nog kondigde het aan Lely Turfcare over te nemen, een Europese grootmacht in maaimachines voor golfbanen en openbare parken. Aan die groeistrategie zal overigens niets veranderen, stelt Gilde. Beursnotering of geen beursnotering: er blijft geld voor nieuwe aankopen. Ook beloven de private equity-investeerders dat er geen reorganisatie komt, er geen banen verloren gaan, dat het management hetzelfde blijft, net als de bedrijfsnaam, en dat het hoofdkantoor gewoon in Apeldoorn blijft.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat investeringsbedrijf Gilde Buy Out onderwerp van gesprek is. Het is sinds juli vorig jaar bezig geweest het Almelose textielbedrijf Ten Cate van de beurs te halen. Dat bleek een lastige exercitie, vooral omdat ongeveer tweederde van de aandeelhouders aanvankelijk tegenstribbelende. De eerste biedingen waren 'een gotspe' en 'een lachertje', maar toen de investeerders hun bod verhoogden, capituleerde vorige week zelfs de laatste der tegenstanders, het investeringsfonds Kempen Oranje.

De strijd om Koninklijke Reesink zal waarschijnlijk een stuk minder bloederig worden. Omdat de Autoriteit Financiële Markten de overname nog moet goedkeuren, kunnen de huidige aandeelhouders pas vanaf april verkopen. In mei volgt dan een buitengewone aandeelhoudersvergadering en als het consortium dan minstens 95 procent van de aandelen in handen heeft, is de Koninklijke Reesink vanaf juni in privaat bezit.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over