Kopen, verkopen, of iets daar tussenin

De beurskoersen vertonen weer een stijgende lijn en individuele beleggers met spaargeld ruiken kansen. Wat adviseren de mensen die geacht worden verstand van aandelen te hebben?...

Door Robert Giebels

Wie zijn spaargeld weer wil omzetten in aandelen, moet daarmee niet te lang wachten. Het perfecte instapmoment was negen maanden geleden. Maar volgens analisten van SNS Securities zitten we nog net in de ‘sweet spot voor aandelen’. Dat is de korte periode waarin de werkelijke economische groei onder de potentiële groei ligt.

‘Er zit nog heel wat in het vat’, legt analist Sep van de Voort van SNS Securities uit. De beurs is nog lang niet op het niveau van voor de kredietcrisis. ‘Maar’, zegt de econoom ook, ‘je kunt niet meer spotgoedkoop om het even welk aandeel kopen. Aandelenaanschaf vergt nu een zorgvuldige beschouwing.’

In dat gat duiken analisten van bankafdelingen die zich met effecten bezighouden. Ze gebruiken drie woorden om aan te duiden hoeveel vertrouwen ze in een aandeel hebben. Het verloopt van ‘kopen’, via het lagere ‘houden’ naar ‘verkopen’. Dan zijn er aan de beide kanten van ‘houden’ nog de tussenvormen add en reduce: bijkopen en verminderen.

De sport voor de analisten is om klanten op zulke goede beleggingsideeën te brengen, dat ze het beter doen dan de beurs. Dat ze de index verslaan, bijvoorbeeld de AEX-index. Welke twaalf aandelen, denken de analisten van SNS Securities, kunnen beleggers aangenaam verrassen? En waarom? En zijn analisten van andere bedrijven het met ze eens?

‘We hebben onze zogenoemde top picks onderverdeeld in de vier categorieën Defensief, Garp, Herstructurering en Thema’, zegt Martijn den Drijver, hoofd van de onderzoeksafdeling van SNS Securities. De defensieve toppers zijn stabiele fondsen. Zij zijn voor beleggers die niet erg van risico houden. Garp staat voor Growth at reasonable price. Dus bedrijven die zeker winst gaan maken, of het beter doen dan hun concurrenten en toch redelijk geprijsd zijn.

Herstructuring slaat op bedrijven die grote kans hebben om te fuseren of te worden overgenomen. ‘We verwachten dat de fusies en overnames in 2010 weer zullen toenemen’, zegt Den Drijver.

In de categorie Thema ten slotte zitten bedrijven die gaan profiteren van een meerjarige trend, zoals sociale of demografische veranderingen.

Defensieve aandelen
KPN, Unilever en Vopak zijn volgens de SNS-analisten aandelen waaraan je je in 2010 geen buil kunt vallen. Daar zijn hun collega’s het mee eens, zo blijkt uit een overzicht van aanbevelingen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De koersen van die aandelen kunnen nog wel 11 tot 19 procent omhoog. Het zijn alledrie goedgeleide bedrijven waar tegelijk op de kosten wordt gelet en waar wordt geïnnoveerd. Tankopslagbedrijf Vopak heeft bovendien de zekerheid van klanten die niet erg makkelijk naar een ander kunnen overstappen.

Groei-aandelen
Over de aandelen die SNS als vrijwel gegarandeerde groeiers ziet, Ahold, SBM Offshore en Beter Bed, bestaat wat meer onenigheid. De koers van Ahold kan nog een kwart hoger dan nu, vindt Den Drijver van SNS. Den Drijver: ‘Vooral als het ze lukt het Albert Heijnconcept naar Amerika te exporteren.’

De adviezen van andere analisten lopen uiteen van ‘zeker kopen’ tot ‘houden’.

Over het aandeel SBM Offshore, dat olie- en gasinstallaties maakt, loopt het enthousiasme nog meer uiteen. De analisten van onder meer Société Générale adviseren die effecten te verkopen, omdat het aandeel overgewaardeerd is. SNS en KBC Securities daarentegen geloven dat het nog 30 procent in waarde kan stijgen, omdat de klanten van SBM hun investeringen zullen opvoeren.

Over slaapkamerverkoper Beter Bed is iedereen het eens: kopen, want de economie trekt aan. Al acht SNS een grotere koersstijging mogelijk (25 procent) dan de collega’s van ING (3 procent).

Herziening-aandelen
ASMI en TMG zijn voor SNS de bedrijven die de crisis hebben aangegrepen om te herstructureren. Aandelen van kabelproducent Draka kun je als belegger beter houden, want dit bedrijf wordt overgenomen. Althans, voor SNS staat dat vrijwel vast.

De maker van machines voor halfgeleiders ASMI is van een bleeder een solide groeier aan het worden en de koers kan met eenderde omhoog. Volgens Fortis zelfs met tweederde.

Bij SNS zijn ze ook onder de indruk van de manier waarop TMG, de uitgever van De Telegraaf, de kosten heeft weten te drukken. Het aandeel kan ruim 20 procent meer waard worden. Sinds een week geloven de Fortis-analisten dat ook en veranderden ze hun advies om te ‘houden’ in ‘kopen’.

Trend-aandelen
De groei die SNS ziet voor de koersen van Arcadis, Binck Bank en Unit4 Agresso is onstuimig: tussen de 24 en 39 procent. Ingenieursbureau Arcadis weet volop te profiteren van de overheidsmaatregelen waarmee Amerika zijn economie wil stimuleren. Het enthousiasme voor dit aandeel is alom groot.

Hetzelfde geldt voor online beleggersbank Binck Bank, dat volgens Den Drijver gaat profiteren van de arrogantie van de grote banken, die na de kredietcrisis wel wat anders aan hun hoofd hebben dan kleine beleggers te bedienen.

Softwaremaker Unit4Agresso staat bij bijna alle analisten op ‘kopen’, maar dat de koers kan oplopen naar 24 euro, gelooft alleen SNS.

Achterblijvers
Zijn er ook nog aandelen die niet goed gaan scoren in 2010? SNS ziet drie achterblijvers: Boskalis, bodemonderzoeker Fugro en het softwarebedrijf Exact. Onder analisten is het een omstreden keuze. Vooral over baggeraar Boskalis, die takelbedrijf Smit heeft overgenomen, lopen de meningen uiteen. ‘Die overname voegt nauwelijks waarde toe aan Boskalis’, vindt SNS, dat het aandeel 9 procent te duur vindt. Onzin, zegt ING. ‘Door de overname gaat Boskalis 22 procent meer waard worden.’

Meer over