Koninkrijk van Mickey is duur en uit de gratie

Het gaat al heel lang niet goed met Disneyland Parijs. Het pretpark behoort al jaren tot de best bezochte attracties van Europa, maar het lukt de uitbaters maar niet om het park winstgevend te maken. Het park kampt onder meer met een terugloop van het aantal bezoekers, onder meer als gevolg van de crisis.

null Beeld ap
Beeld ap

In het afgelopen boekjaar, dat op 30 september eindigde, wisten ruim 14 miljoen bezoekers de weg naar het attractiepark te vinden. Dat zijn ruim 700.000 bezoekers minder in vergelijking met een jaar eerder toen het park ook al 1 miljoen bezoekers minder mocht verwelkomen. Volgens kenners is het park te duur en zijn veel attracties gedateerd.

Een bezoek aan het park kost de gemiddelde bezoeker volgens de Nederlandse site van Disneyland Parijs 65 euro. Kinderen van 3 tot 11 jaar mogen voor 59 euro door de poort. Voor die prijs mag slechts één van de twee in Marne-la-Vallée aanwezige Disneyparken worden bezocht. Voor een combinatieticket voor 1 dag om beide parken te bezoeken moeten volwassenen 80 euro neertellen en 74 euro voor het kinderkaartje.

Sinds de opening in 1992 heeft het park in minder dan de helft van de boekjaren zwarte cijfers geschreven. In het eerste semester van het boekjaar 2013-2014 leed het concern een nettoverlies van ruim 100 miljoen euro. Volgens de Franse vakbond CFDT, die de belangen van de 15.000 Franse Disney-werknemers behartigt, is het verlies van de onderneming onder meer toe te schrijven aan de royalty's die de Franse onderneming moet betalen aan moederbedrijf Walt Disney, waardoor automatisch een tekort zou ontstaan.

Financieel topman Mark Stead van Euro Disney, de beursgenoteerde onderneming van Disneyland Parijs, ontkende maandag dat het bedrijf, ondanks de kapitaalinjectie, in de problemen zit. Hij zegt dat het geld nodig is om het park klaar te maken voor de toekomst. Een deel van het geld wordt naar verluidt worden gestoken in nieuwe attracties.

Er gaan overigens nog altijd geluiden dat Walt Disney overweegt om alle resterende aandelen van het Europese themapark te kopen.

Meer over