Kok weg als commissaris bij ING

AMSTERDAM (ANP) - Oud-premier Wim Kok legt eind april zijn commissariaat bij ING neer. Dat maakte de bankverzekaar donderdag bekend. Kok (70) is sinds april 2003 toezichthouder bij ING.

Kok zou vorig jaar al aftreden, maar zijn commissariaat werd verlengd met een jaar. Vorig jaar kreeg Kok 75.000 euro voor zijn werk als toezichthouder. Toen hij in 2003 begon, bedroeg zijn jaarlijkse vergoeding 39.000 euro.

Tijdens het commissariaat van Kok bij ING moest de bankverzekeraar twee keer worden geholpen door de Nederlandse staat. Vorig jaar kreeg de bankverzekeraar een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Eerder dit jaar stelde de staat zich garant voor een deel van de kredietportefeuille van ING.

In 2004 kreeg Kok veel kritiek omdat hij instemde met een forse salarisverhoging bij de ING-top. Premier Jan Peter Balkenende wees er destijds op dat Kok zelf als premier sprak van ,,excessieve zelfverrijking'' waar hij erg tegen in het geweer kwam.

,,Duivels dilemma''

De Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, noemden Kok niet meer geloofwaardig als sociaal-democraat wegens de kwestie. Zelf zei Kok dat de salarisverhoging geen voorbeeld was van exhibionistische zelfverrijking. Toch sprak hij over een ,,duivels dilemma'' waar hij het ,,heel lastig'' mee had.

Vorig jaar riep het blad Management Scope Wim Kok uit tot een van de drie machtigste commissarissen van Nederland, net als in 2007. Kok is ook toezichthouder bij olieconcern Shell, logistiek concern TNT en bij luchtvaartmaatschappij KLM.

Meer over