Koersval Heijmans op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam stond vrijdag vroeg op de ochtend op verlies. Het aandeel Heijmans dook direct na opening naar beneden en verloor bijna 16 procent. Het bouwbedrijf had voorbeurs een winstwaarschuwing afgegeven.

Bijna alle hoofdfondsen stonden in het rood. Alleen het voedingsmiddelenconcern Numico hield het hoofd boven water.

Ook de overige Europese beurzen gingen lager van start. Beleggers lieten zich leiden door de verliezen die Wall Street donderdag leed en door de koersverliezen op de Aziatische aandelenmarkten.

Verlies

De AEX-index, de graadmeter van hoofdfondsen in Amsterdam, stond drie kwartier na de opening op 552,49 punten. Dat is een verlies van 1 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde 1,3 procent lager op 727,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,6 tot 1,4 procent.

Het in de MidKap genoteerde Heijmans was de sterkste daler op het Damrak. Het bedrijf verlaagde vrijdagochtend zijn prognose voor 2007 door tegenvallers bij projecten die in 2005 zijn aangenomen bij de bouwdivisie.

Het biotechnologiebedrijf OctoPlus schoot met 13,7 procent omhoog en was daarmee de sterkste stijger op Beursplein 5. Het lokale fonds maakte bekend een stap verder te zijn gekomen in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met chronische hepatitis C.

Sterkste daler

Na twee achtereenvolgende dagen van forse koersstijgingen, was AND International Publishers met 10,5 procent een van de sterkste dalers. De producent van digitale wegenkaarten steeg op woensdag en donderdag, omdat het een strategische heroriëntatie had aangekondigd.

Later op de dag krijgen beleggers een serie belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten te verwerken die van invloed kunnen zijn op de handel. Onder meer de producentenprijzen en de detailhandelsomzetten over de maand september worden dan gepubliceerd.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,4180 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4225 dollar.

Meer over