Knot: 'Geld drukken' is fout signaal

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, heeft grote moeite met de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de geldpers aan te zetten. Dit zegt hij in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Redactie
Klaas Knot. Beeld -
Klaas Knot.Beeld -

Knot is een van de 25 bestuursleden van de ECB, die donderdag besluiten over het al dan niet grootschalig opkopen van staatsleningen van eurolanden. Knot staat niet te springen om zijn fiat te geven aan deze operatie (in jargon QE), blijkt uit zijn woorden.

'Ik betwijfel of de recente economische ontwikkelingen zulke verreikende maatregelen vereisen en of die maatregelen effectief zouden zijn. Ook ben ik bang dat dit plan ongewenste bijwerkingen heeft. Ik vrees dat we met zulke interventies de prijzen van diverse beleggingen zodanig verstoren, dat deze niet meer aansluiten bij de economische werkelijkheid. Neem de markt voor staatsobligaties. Veel eurolanden betalen nu minder rente op hun staatsschuld dan Noorwegen, een van de rijkste landen ter wereld. Daarmee zenden we verkeerde signalen uit. Dankzij die lage rente lijkt de schuldenlast minder zwaar dan hij is. Dat zou sommige regeringen op het idee kunnen brengen dat hervormingen niet dringend zijn.'

Meer over