KLM bezorgt AEX vier punten winst

AMSTERDAM..

Van onze verslaggever

De Amsterdamse beurs heeft weer een record bereikt: 1245,73 punten, een winst van 4 punten. Oorzaak was niet de uitbundige winst die maandag op Wall Street was gemaakt, maar KLM.

KLM liet weten bijna alle resterende aandelen die de staat nog heeft terug te kopen. Binnen enkele minuten voegde KLM zeven gulden toe aan zijn waarde om de dag af te sluiten met een plus van 5,90 op 91,40 gulden.

Ook Akzo Nobel gaf de markt fleur. Bij flinke omzetten in de middag ging het Arnhemse chemiebedrijf 3,10 omhoog naar 116,60 gulden. Maandag meldde Akzo het Turkse verfbedrijf Marshall Boya ve Vernik Sanayi in zijn geheel over te nemen.

Op de lokale markt was Ajax gevierd: een winst van 10 procent op 26,30 door geruchten over het vertrek naar Barcelona van de broers De Boer. De aandelen waren na de beursgang vorig jaar een tijd uit de gratie, maar lijken nu weer een impuls te krijgen. 'Misschien is het ook wel de Oranje-gekte. Het zijn tenslotte emotie-aandelen', zegt een handelaar.

AOT boekte een winst van 24,10 gulden op 233,90, Kas-Ass dikte 14,90 aan op 241 gulden en Van der Mool won 8,10 op 280 gulden. De winstwaarschuwing van het high-techbedrijf Besi werd niet gewaardeerd door de aandeelhouders. In het tweede kwartaal publiceerde Besi een verlies van twee miljoen gulden, mede door problemen in Azië. Bij de opening dumpten beleggers het aandeel. Na een paar uur was er enig herstel, wat niet kon verhinderen dat het 80 cent lager sloot op 17 gulden. De omzetten waren enorm hoog.

Meer over