'Kleine Koning' van Nutricia keert terug bij Groenwoudt

Nutricia-manager Dick van Hedel (55) stapt over naar de Groenwoudt Groep, het detailhandelsconcern met Kruidvat als bekendste winkelketen. De gedreven manager volgt oprichter Jacobus De Rijcke op....

'DE Kleine Koning', zo luidde Van Hedels bijnaam een jaar of tien geleden onder Nutricia-marketeers. Op de nummerplaat van zijn toenmalige auto, een blauwe, wat oudere Mercedes 200 diesel, stond de lettercombinatie KK, zodat de nickname snel gevonden was. 'Kun je het je voorstellen?', zegt een van de marketingmensen uit die tijd. 'Zo'n klein mannetje in zo'n grote auto.'

Toch werd de titel bij de Zoetermeerse producent van baby- en ziekenhuisvoeding met respect uitgesproken. 'Van Hedel is een gedreven mannetje. Beschikt over ongelooflijk veel energie. Altijd maar pushen, pushen, pushen. De targets legt hij steevast hoger', weet diezelfde insider. 'Iedereen kijkt wel uit dat hij die doelstellingen haalt.'

Vooral dankzij zijn drive werd Van Hedel in 1989 benoemd tot directeur van Nutricia Nederland. In die positie verwierf hij vooral bekendheid door de Olvarit-affaire. In potjes met babyvoeding werd in 1993 een restant van een schoonmaakmiddel gevonden. Dit kwam Nutricia op een veroordeling te staan. Het terughalen, blokkeren en vernietigen van twaalf miljoen potjes met babyvoeding kostte het bedrijf 40 miljoen gulden - nog los van de immateriële imagoschade.

Van Hedels carrière liep evenwel geen schade op. Net als Nutricia herstelde de Beverwijker zich wonderwel van de opgelopen averij. Toen Nutricia in 1995 in omvang verdubbelde door de Duitse branchegenoot Milupa over te nemen, mocht Van Hedel als eerstverantwoordelijke voor alle activiteiten in Centraal Europa naar Friederichsdorf afreizen om het verlieslijdende Milupa onder handen te nemen.

Op geheel eigen wijze maakte hij de Duitse bedrijfsleiding duidelijk dat het boven zijn stand leefde, zoals hij twee jaar geleden tijdens een persbezoek fijntjes illustreerde. Voor het Milupa-hoofdkantoor stond een tiental BMW's, modellen uit de vijf- en zevenserie. Daartussen dissoneerde een exemplaar uit de drieserie. 'Die is van mij', grijnsde Van Hedel. 'Een baas die in een kleinere auto rondrijdt, dat kunnen ze in Duitsland niet echt waarderen.' Niet veel later was de complete Milupa-directie vervangen door een jonger management.

De succesvolle turn-around van Milupa, een belangrijke reden voor de enorme koersstijging die Nutricia in twee jaar tijd op de Amsterdamse effectenbeurs doormaakte, is niet onopvallend gebleven. 'Van Hedel heeft zijn sporen wel verdiend', zegt een woordvoerder van Groenwoudt. 'Wij zijn dan ook blij dat hij bij ons aan de slag gaat.'

Met een omzet die dit jaar op ongeveer drie miljard gulden zal uitkomen, is Groenwoudt een stille gigant in retail-land. Tot de in Renswoude gevestigde groep behoort de drogisterijketen Kruidvat, de parfurmerieketen Ici Paris XL en de supermarkten van Willem Groenwoudt en Nieuwe Wewe, in totaal meer dan 750 winkels. Verder exploiteert Groenwoudt samen met het Duitse Grossmann drogisterijen in Polen, Hongarije en Tsjechië.

Bij Groenwoudt treedt Van Hedel dit najaar in de voetsporen van De Rijcke, de in mei plotseling overleden oprichter en eigenaar. Alhoewel al 73 jaar, had De Rijcke niet voor een opvolger gezorgd - hij dacht nog jaren door te kunnen -, reden waarom Groenwoudt na De Rijckes overlijden naarstig op zoek moest naar een nieuwe topman.

Het is niet verwonderlijk dat aan Van Hedel werd gedacht. Hij is geen onbekende voor Groenwoudt: als leverancier van Nutricia-producten zat hij jarenlang aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Bovendien begon hij in 1964 zijn loopbaan bij het toen nog bescheiden Groenwoudt, als broekie van 23. Hij keert nu terug als bestuursvoorzitter - in Renswoude zullen ze voor 'de Kleine Koning' een andere bijnaam moeten zoeken.

Hans Faber

Meer over