Klanten holden al weg bij bank Van der Hoop

Klanten van Van der Hoop Bankiers hebben in de eerste helft van dit jaar bijna 40 procent van hun geld bij de bank opgenomen....

Op de balans die Van der Hoop in augustus bij het halfjaarbericht publiceerde, staat dat de toevertrouwde middelen van januari tot juni daalden van 273 miljoen euro tot 170 miljoen euro: rekeninghouders hebben in die periode ruim honderd miljoen euro bij de bank opgenomen.

De leegloop leidde tot acuut geldgebrek. Bovendien daalde de kredietwaardigheid op langere termijn – de solvabiliteit – tot vlak boven de eis van de toezichthouder DNB. Bronnen in de financiële wereld zeggen dat DNB daarop Van der Hoop te hulp is geschoten met een noodkrediet. Daaraan gekoppeld was de voorwaarde dat de bank ‘in veilige haven geloodst’ moest worden. Dat was de opdracht voor interim-directievoorzitter Erik van de Merwe, die in juni de weggestuurde Peter van Hooijdonk verving.

Dat verklaart wellicht de harde ingreep van DNB afgelopen vrijdag. Toen werd bekend dat de geplande overname door de Belgische Bank Degroof niet doorging. Van der Hoop kon dus niet voldoen aan de voorwaarden voor het noodkrediet.

DNB stelde daarop de zogenoemde noodregeling in: twee bewindvoerders moeten nu de belangen van schuldeisers van de bank, onder wie de rekeninghouders, veiligstellen. De noodregeling is een soort uitstel van betaling. Dat betekent in ieder geval dat de aandeelhouders hun geld kwijt zijn. Over de 170 miljoen euro van de rekeninghouders is nog geen zekerheid.

Dinsdag maakte DNB bekend dat de collectieve garantieregeling is ingesteld. Die door de gezamenlijke banken betaalde regeling beschermt de rekeninghouders van banken tot een maximum van twintigduizend euro. Rekeninghouders kunnen binnenkort bij DNB een verzoek indienen voor een uitkering, ook als de noodregeling nog steeds van kracht is. Volgens de woordvoerder van DNB heeft het tijdstip van de bekendmaking geen relatie met de voortgang van het werk van de bewindvoerders bij Van der Hoop. Uit de mededeling moet dus niet worden begrepen dat er geen vorderingen worden gemaakt.

De bewindvoerders maakten gisteren met een vierregelig persbericht bekend dat er toch geen akkoord kon worden gesloten met Bank Degroof, de Belgische private bank die de afgelopen weken met Van der Hoop onderhandelde over een overname. Maandag was gemeld dat Degroof ‘de intentie’ had enkele activiteiten van de bank over te nemen.

De bewindvoerders zijn niet bereikbaar, de woordvoerder van Bank Degroof zegt geen toelichting te kunnen geven. Volgens een bron is de Belgische bank – beheerd vermogen: twintig miljard euro – niet zozeer afgehaakt om inhoudelijke redenen, maar omdat de bewindvoerders zo veel haast hebben. Een nieuwe vestiging opzetten in Nederland, dat is niet in een paar dagen te doen, aldus de ingewijde.

Het persbericht meldt dat de bewindvoerders ‘het overleg met Bank Degroof voortzetten, maar er wordt nu ook overleg gevoerd met andere partijen die belangstelling hebben getoond’.

Velen veronderstellen dat een faillissement voor Van der Hoop niet meer is te voorkomen; een roemloos einde voor een bank met een 110-jarige geschiedenis. Van der Hoops oorsprong ligt in Rotterdam.

Meer over