Klanten boos op Moszkowicz

Een groep vermogende beleggers spant een kort geding aan tegen het advocatenkantoor van de familie Moszkowicz. Zij verwijten de bekende advocatenfamilie het achterhouden van ordners met documenten over hun zaak tegen de gebroeders Baan en het gelijknamige softwarebedrijf....

De beleggers zijn zeer ontevreden over de manier waarop Moszkowicz hun zaak tegen Baan voerde, en vervolgens verloor. Zij willen dat een andere advocaat namens hen in hoger beroep gaat. Hendrik Jan Bos, die voor acht beleggers de stukken opeist bij de Moszkowiczen, begrijpt niet waarom de advocaten de door de beleggers aangedragen documenten niet willen vrijgeven.

‘Advocaten zijn verplicht alles wat cliënten inleveren, netjes terug te geven’, zegt Bos. ‘Dat geldt ook voor de familie Moszkowicz, die wellicht niet al te trots is op hoe zij deze zaak hebben behandeld. Zij hebben ‘m namelijk verknald, maar wel een exorbitante rekening gestuurd naar de beleggers voor wie zij optraden.’

Geen van de advocaten van Moszkowicz wil reageren op het kort geding, dat op 16 januari dient.

In november oordeelde de rechtbank in Arnhem dat een groep van vierhonderd beleggers – vertegenwoordigd door Moszkowicz – geen recht hadden op schadevergoeding van de gebroeders Baan. De beleggers eisten 35 miljoen euro vanwege boekhoudfraude en handel met voorkennis bij hun bedrijf Baan Company. De beleggers hadden volgens de rechter echter onvoldoende aangetoond dat zij daadwerkelijk schade hadden geleden.

In de Verenigde Staten kregen klagende beleggers wel geld van Jan en Paul Baan. Hun bedrijf viel eind jaren negentig bijna om, toen bleek dat het de omzetcijfers te rooskleurig had voorgesteld.

Meer over