KKR keert 5,9 mld aan dividend uit

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) keert 5,9 miljard dollar uit aan haar aandeelhouders. Beursjaar 2003 was zo winstgevend dat de winst meer dan verdrievoudigde, zo maakte de buy-out firm dinsdag bekend....

Ook andere participatiemaatschappijen vertalen winsten in cash voor hun beleggers. De aandelenprijzen stijgen weer sinds maart 2003, toen een driejarige krimp van de Amerikaanse en wereldwijde beurzen ten einde kwam. Buy-out firms overtreffen deze opwaartse marktbewegingen soms met tientallen procenten.

Aandeelhouders van KKR zullen in juni 2,7 miljard dollar krijgen, bovenop de 3,2 miljard die vorig jaar werd uitgekeerd. Het totaal van 5,9 miljard dollar (4,7 miljard euro) geeft aan hoe goed de beurs het deed tot deze maand - en hoe verstandig KKR heeft belegd. In 2002 was de uitkering van KKR aan beleggers nog 900 miljoen.

Ook Carlyle, een soortgelijke financier in Washington, biedt record-uitkeringen over de opbrengsten in 2003. Carlyle betaalde recentelijk 2,1 miljard dollar uit, een ongekend bedrag in zijn zeventienjarig bestaan.

Eerder dit jaar besloten Freeman Spogli en Co en Appolo Management, twee andere Amerikaanse firma's, piekende aandelen van de hand te doen. Ook zij bieden hun beleggers tientallen miljoenen dollars, in plaats van een her-investering van de winst.

Maar geen van de concurrenten kan tippen aan de dividenden van KKR. De profiteurs zijn institutionele en rijke individuele beleggers, die meest anoniem wensen te blijven. Zij zijn de geldschieters die de grote risico's kunnen nemen wanneer KKR fondsen werft voor de overnames. De inlegkosten zijn meestal laag, de vooruitzichten onzeker, de resultaten vaak goed.

De firma is veruit de grootste buy-out-onderneming ter wereld. Sinds de oprichting in 1976 door de neven Kenry Kravis en George Roberts heeft KKR in totaal 114 miljard dollar van beleggers geïnvesteerd in bedrijfsovernames.

In de jaren tachtig werd KKR beroemd om de guerrillatactieken in deze vaak vijandige overnames. Eind jaren negentig werd een zachtmoediger imago aangemeten, maar de overnames gingen overminderd door.

De grootste groeier was recentelijk een fonds dat in 1997 werd opgericht. Na een jaarlijkse groei van 18,2 procent (13,4 procent na aftrek van kosten) leverde dat bijna zes miljard winst op. Ter vergelijking: de Standard en Poor's 500-index kende over die periode een groei van 4,3 procent per jaar.

De winnaars binnen dat fonds waren Willings Group, een verzekeringsmaatschappij in Londen, en Yellow Pages Group, de Gouden Gids van Canada. Beiden gingen in 2003 naar de beurs, met financiële steun van KKR.

Een woordvoerster van KKR zei gisteren dat deze transacties tot 'aanmerkelijke cash-distributies' leidden. Dat duidt op een gevoel voor understatement. Gevoegd bij twee andere beursgangen die KKR financierde, was deze groep eind 2002 nog ruim 4,7 miljard waard. Dat was al ruim vijf maal de oorpronkelijke prijs bij de aanschaf.

Na de stilstand - en vaak krimp - tijdens de recessie en bear markets in de VS, trok de groei in 2003 weer aan en het betreffende fonds groeide verder. De groep van zes bedrijven - inclusief Willings en Yellow Pages - die de uit te keren 5,9 miljard de afgelopen twaalf maanden opbrachten, kostten KKR in beginsel 1,7 miljard dollar.

De tijd is weer rijp voor 'cash-back-contructies', zei William Kan, een analist bij Merrill Lynch, tegen persbureau Bloomberg. 'De marktvoorwaarden zijn verbeterd en publieke verkopen zijn één route die de firma's gebruiken om geld naar hun beleggers terug te sluizen', aldus Kan.

Meer over