Kindertransport

Er is weinig Hollandser én leuker dan met de kleine voorop de fiets de wijde wereld te verkennen. Maar eens moet het kind naar school of crèche....

TEKST ANTHON KEUCHENIUS ; FOTO'S MICHAËL FERRON EN KICK SMEETS

Gelukkig staat er een groeiend arsenaal aan kindertransportmiddelen klaar in de steeds krapper wordende fietsenwinkel. Van nul tot negen kan het kind moeiteloos op de fiets van papa en mama mee. Er zijn rekjes voor Maxi-Cosi's, voorzitjes voor peuters, achterzitjes voor kleuters, dubbelzitters voor tweelingen. Er zijn karren en bakken voor grotere, autoloze of avontuurlijker gezinnen, en extra lange fietsen die eerder doen denken aan een recreatiepark dan aan dagelijks vervoer.

'Je moet over de angst heen er gek uit te zien', zegt Maarten van Andel, ontwerper en producent van de eerste tweewielige bakfiets Cargobike, hét succesnummer van de laatste jaren in deze groeimarkt. Bakfietsen waren er altijd al, aldus Van Andel, maar altijd met drie wielen en lokaal geproduceerd. De enige die over de grens kwam, was de Christiania uit Kopenhagen - genoemd naar de hippiewijk waar de kinderbakfiets allang voorkomt.

In de jaren negentig begonnen fietsenmakerscollectiefjes in de Amsterdamse Pijp de Christiania na te maken en nam het aantal bakfietsen in elk geval in Amsterdam langzaam toe. Nu ook prinsen en prinsessen hun kinderen erin rondrijden, wordt de bakfiets nergens meer gek gevonden.

Het is bovendien noodzaak, zegt Van Andel, omdat de auto in de almaar viezer, duurder en onhandiger wordt en het verkeer steeds drukker. Van Andel verkoopt zijn bakfietsen inmiddels ook ver buiten de hoofdstad, tot in Canada. Hoeveel stuks precies wil hij niet zeggen, wel dat we in de 'duizenden' moeten denken. Intussen wordt zijn tweewieler lustig gekopieerd en zijn de producenten die elkaar van de vroegere collectiefjes kennen minder goede vrienden geworden.

Meer over