Kinderen krijgen zakgeld steeds vaker op bankrekening gestort - en meisjes krijgen minder dan jongens

Kinderen krijgen steeds vaker hun zakgeld op een bankrekening gestort. Ook geven ouders die zakgeld naar hun kinderen overmaken ongeveer vijf euro per maand meer dan ouders die het geld in cash aan hun kinderen geven. Dat blijkt uit onderzoek gedaan onder vijfhonderd kinderen door financiële dienstverlener Deloitte.

Marijn Thijs
Ook een leuke bonus voor deze jongeman. Beeld anp
Ook een leuke bonus voor deze jongeman.Beeld anp

56% van de kinderen tussen 10 en 12 jaar heeft een eigen pinpas, waarop hun ouders gemiddeld 18,56 euro per maand storten. Niet alleen ontvangen kinderen met een bankpas meer zakgeld; ze geven het ook meer uit. Uit hun uitgavenpatronen blijkt namelijk dat ze voor gemiddeld 12,30 euro per maand pinnen, terwijl ze contant maar 8,25 euro uitgeven. Daarnaast zijn er merkbare verschillen tussen het bedrag wat jongens en meisjes krijgen. Deloitte ontdekte dat meisjes per maand gemiddeld twee euro minder zakgeld ontvangen dan jongens.

Ook financieel platform Wijzer in Geldzaken deed onderzoek naar zakgeld onder ruim duizend kinderen uit de groepen vijf tot en met acht van de basisschool. Zij zien een soortgelijke stijging in de hoeveelheid kinderen die geld op hun bankrekening gestort krijgen. In 2017 gaat het om 34% van de kinderen, terwijl dit het jaar ervoor nog 27% was. Kinderen uit groepen zeven en acht krijgen hun zakgeld vaker digitaal dan hun jongere schoolgenoten. Toch geeft driekwart van de jongeren aan dat ze hun geld in een spaarpot bewaren.

Heitje voor een karweitje

Volgens Wijzer in Geldzaken ontvangt acht op de tien kinderen in Nederland zakgeld. Twee derde van deze kinderen krijgt eens per week zakgeld en een kwart vangt eens per maand een bijdrage van hun ouders. Ongeveer een tiende krijgt het geld op willekeurige momenten. De ouders van de ondervraagde kinderen geven gemiddeld meer zakgeld naarmate hun kinderen ouder worden (6,80 euro voor kinderen uit groep vijf, 11,10 euro voor achtstegroepers).

Om extra geld te verdienen doen kinderen nog steeds 'een heitje voor een karweitje'. De helft van de ondervraagde kinderen krijgt geld door bijvoorbeeld boodschappen te doen of de hond uit te laten. Een vijfde van de kinderen doet minimaal één keer per week een klusje. Kinderen uit groep vijf ontvangen daar gemiddeld 1,60 euro voor, terwijl kinderen uit groep acht 2,70 krijgen.

De onderzoeken zijn gedaan in het kader van de Week van het Geld. De themaweek leert jongeren om bewuster met geld om te gaan. Door kinderen op jongere leeftijd over geldzaken te leren wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als ze volwassen zijn.

Voor de rubriek Klopt dit wel? checkte de Volkskrant de bewering in dit artikel: Krijgen meisjes daadwerkelijk minder zakgeld dan jongens?

Meer over