Kiadis is stap verder met geneesmiddel

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma is iets verder met zijn belangrijkste geneesmiddel ATIR voor beenmergtransplantaties. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA heeft het middel de status van weesgeneesmiddel toegekend, waarmee het versneld in aanmerking komt voor goedkeuring.

Kiadis, dat de juiste marktomstandigheden afwacht voor een beursgang, maakte dit maandag bekend. Eerder kreeg het medicijn deze status al toegekend door de Amerikaanse voedings- en gezondheidsautoriteit FDA.

ATIR helpt bij het uitvoeren van beenmergtransplantaties met een niet-matchende donor. Het middel moet het herstel van het immuunsysteem na een transplantatie versnellen, zonder dat daarbij de levensbedreigende complicatie GvHD optreedt.

Bloedkanker

In de Europese Unie (EU) sterven jaarlijks 70.000 mensen aan bloedkanker. Jaarlijks krijgen ongeveer negenduizend patiënten in de EU een beenmergtransplantatie van een passende donor. Dat is volgens Kiadis een derde van de EU-patiënten die een transplantatie nodig hebben.

In februari van dit jaar ging het bedrijf de derde en laatste fase van klinisch onderzoek in met het medicijn Reviroc, voor de behandeling van bloedkanker bij beenmergtransplantaties. Kiadis stelde afgelopen jaar plannen voor een beursgang uit wegens het ongunstige beursklimaat.

Meer over