Kelderende roebel kost Poetin veel geld en zweet

Historisch dieptepunt roebelkoers...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU De Russische roebel bereikte maandag een historisch dieptepunt ten opzichte van de euro. Sinds augustus is de roebel nu 19 procent gedevalueerd ten opzichte van een valutamandje van dollars en euro’s. President Medvedev en premier Poetin riepen gisteren op tot eenheid en het vermijden van paniek.

Premier Poetins pogingen om de roebel te steunen hebben de grote valutareserves van het land tot dusver al met een kwart doen slinken tot 450 miljard dollar. Volgens sommige economen is deze verdediging van de roebel te kostbaar – en bovendien niet vol te houden met een olieprijs die eenderde is van een half jaar geleden.

Tien jaar geleden probeerde president Jeltsin hetzelfde, met als eindresultaat een roebel die 70 procent van zijn waarde verloor, de instorting van het financiële systeem en het verlies van spaartegoeden van Russische burgers. Poetin is er echter van overtuigd dat de enorme reserves die het land heeft opgebouwd in de jaren van hoge olieprijzen zullen volstaan om de crisis uit te zingen.

Poetin vreest echter dat een grote devaluatie ineens (van bijvoorbeeld 20 procent) een run op de banken kan veroorzaken en de crisis kan verergeren. Critici wijzen er echter op dat de huidige onzekere situatie hetzelfde effect heeft. Banken en burgers ruilen hun roebels in voor dollars of euro’s, en de verwachtingen over komende devaluaties hebben de kredietmarkt in Rusland totaal verlamd. ‘De situatie begint eruit te zien als in 1998’, zei een analist van Trojka Dialog, een Moskouse bank maandag. ‘In anticipatie op verdere devaluatie is de kredietmarkt bevroren en stokt de economie.’

Meer over