‘Katoen IKEA is goed, maar hout is fout’

IKEA is goed fout. Tenminste, volgens Milieudefensie. Daarom wil de organisatie dat consumenten dit paasweekend geen houten tuinmeubelen kopen bij dit bedrijf, maar het Wereld Natuurfonds (WNF) vindt IKEA een must als het om katoen gaat....

Deze tegengestelde oproepen vallen wel heel frappant samen. Milieudefensie vindt IKEA misleidend over de herkomst van het hout. Deels komt het uit plantages waarvoor oerbossen zijn gekapt.

Als IKEA niet voor vanmiddag 16.00 uur de misleidende milieuclaims schrapt, stapt Milieudefensie naar de rechter.

Het Wereld Natuurfonds (WNF) daarentegen prijst het Zweedse bedrijf om haar afspraken met de boeren in India en Pakistan, die minder water gebruiken bij de katoenteelt en bestrijdingsmiddelen schuwen.

Uitgekiende irrigatie leidt tot 23 procent minder watergebruik en het gebruik van pesticiden liep tot tevredenheid van het WNF terug met 60 procent.

Sinds IKEA in 1998 op haar gezicht ging over kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden heeft het woonwarenhuis het leven gebeterd, zegt Lieselot Meelker van het WNF.

In 1998 ging de meubel- en huisraadmultinational na negen maanden actievoeren door de Socialistische Partij door de knieën.

IKEA zelf kan alleen de Sultan matrassen noemen waarin het betere katoen is verwerkt. Het zit in steeds meer producten maar welke dat zijn kan woordvoerder Ellen van den Boomgaard niet aangeven. Het Zweedse hoofdkantoor geeft zo kort voor Pasen niet thuis.

Een vreemde reactie, vindt het WNF, want dat heeft IKEA al meerdere keren gevraagd in welke spullen het goede katoen precies zit.

Met fout hout heeft IKEA een verleden. Vorig jaar wilde de Reclame Code Commissie dat de folder over 100 procent verantwoord hout werd ingetrokken. Dat is gebeurd. Maar in de catalogus staat nog wel dat er verantwoord hout wordt gekocht. ‘Die catalogus zullen we niet intrekken’, zegt woordvoerder. ‘Wij controleren alles grondig, ook met de hulp van het WNF.’

Meer over