Kas ASML is goedgevuld

Fabrikant ASML heeft zo veel geld in kas dat het bedrijf overnames of investeringen in aanvullende activiteiten overweegt. Bij gebrek aan geschikte doelwitten zal de fabrikant van chipmachines eigen aandelen gaan inkopen....

Het bedrijf uit Veldhoven heeft een goed jaar achter de rug. De cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten. Terwijl de markt voor zijn producten 9 procent kleiner werd, steeg ASML’s omzet 3 procent ten opzichte van 2004. Er werden 196 systemen verkocht: 156 nieuwe en veertig ‘opknappers’ – gebruikte systemen die van nieuwe technologie worden voorzien.

De winst nam 32 procent toe, tot 311 miljoen euro. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling liepen op, maar de inkoopkosten bleven vrijwel gelijk. Tegelijkertijd loopt de prijs die het bedrijf voor de machines kan vragen op. De gemiddelde prijs van de nieuwe systemen die in het laatste kwartaal van het jaar werden verkocht, was 12,5 miljoen euro.

In 2004 was de gemiddelde prijs (nieuw en gebruikt) 7,7 miljoen. ASML sprak de verwachting uit dat de nieuwe systemen die in het eerste kwartaal van dit jaar worden verscheept gemiddeld 14,1 miljoen euro opbrengen. Nieuwe technologieën maken die prijsverhogingen mogelijk. Van de nieuwste machines, voorzien van de zogenoemde immersie-technologie, leverde ASML er in 2005 dertien af.

ASML zegt over een goed gevulde orderportefeuille te beschikken. ‘We hebben onze marktpositie versterkt’, aldus bestuursvoorzitter Eric Meurice. ASML heeft in het afgelopen jaar twaalf nieuwe klanten geworven, waaronder de zesde klant in Japan, het land waar de twee grote concurrenten zijn gevestigd, Nikon en Canon.

Volgens Meurice is de markt voor halfgeleiders – de chips die met de lithografiemachines worden gemaakt – aan het groeien. Het betreft een sterk cyclische markt en daar heeft ASML in het verleden onder geleden. Met het oog daarop wil de onderneming beschikken over een sterke balans en kaspositie. Het bedrijf heeft inmiddels een miljard euro in kas.

‘We bereiden de inkoop van eigen aandelen voor’, aldus Meurice. ‘Maar de omvang van die inkoop hangt af van het besluit of in 2006 belangrijke overnames of investeringen in aanvullende activiteiten worden gepleegd.’

Beleggers reageerden opgetogen op de cijfers van ASML. In een negatief gestemde markt steeg het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs in de ochtendhandel 2,5 procent naar 17,25 euro.

Meer over