Kartelboete dreigt voor Hagemeyer

Voor Hagemeyer en Otra dreigt een miljoenenclaim van de Europese Commissie wegens kartelvorming. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Hagemeyer-topman R....

De zaak is in 1991 bij de Europese Commissie aangekaart door het Britse City Electric Fabrics (CEF), die daarop een onderzoek startte. Dat draait vooral om de technische groothandels van Otra en Hagemeyer, respectievelijk Technische Unie en Bernard geheten. Deze bedrijven zijn de marktleiders in Nederland en lid van hun branchevereniging FEG. De FEG-groothandels zouden samen 95 procent van de Nederlandse markt beheersen.

Als nieuwkomer in Nederland wilde de Britse onderneming CEF in 1989 lid worden van de FEG. Maar CEF werd geweigerd, omdat de Nederlandse omzet op dat moment lager was dan de toetredingsdrempel van vijf miljoen gulden. De omzet in Engeland telde niet mee. Daar behoort CEF tot de topvijf, en is het een grote concurrent van Hagemeyer-dochter Newey & Eyre.

De weigering benadeelde CEF, omdat de FEG afspraken heeft met de belangrijkste leveranciers om alleen via zijn leden te leveren. Bovendien hebben de FEG-leden onderling afspraken over prijzen en kortingen om de concurrentie te beperken, zo zou de Commissie hebben ontdekt. Zij kan de Nederlandse groothandels boetes opleggen tot 10 procent van hun omzet. De FEG en Otra weigeren commentaar, de Europese Commissie was onbereikbaar.

CEF eist inmiddels ook 214 miljoen gulden schadevergoeding in een bodemprocedure tegen de FEG, Bernard en Technische Unie. Otra meldde het Commissie-onderzoek in zijn laatste jaarverslag, Hagemeyer niet. 'Dat onderzoek loopt al jaren, en er was geen enkele aanleiding om daarover iets in het jaarverslag te melden', aldus Hagemeyer-directeur R. ter Haar.

Hij was net terug van vakantie en had het FD-artikel nog niet kunnen lezen. 'Maar intern hebben wij afgesproken ons van commentaar te onthouden zolang het onderzoek nog niet is afgerond.' Met Otra heeft hij 'geen enkel' contact over de zaak gehad.

Een Europese kartelboete zou een nieuwe tegenslag zijn voor de voormalige beurslieveling Hagemeyer en voor Ter Haar, die onlangs A. Land opvolgde. Hagemeyer lijdt zwaar onder de problemen bij handelshuis Ceteco.

Meer over