Kantinemaaltijd

Op 16 mei 1969 bracht de Sociaal-Economische Raad advies uit. 'SER wil positie werkende vrouw verbeteren' kopte de Volkskrant pas op 23 mei boven een klein bericht....

Met het advies gaf de SER min of meer gehoor aan een oproep van het Economisch en Sociaal Comité van het Europees Parlement dat had opgeroepen een einde te maken aan deze discriminatie. Ter herinnering: tot 1958 konden ambtenaressen - onderwijzeressen bijvoorbeeld - worden ontslagen omdat ze trouwden. In 1960 werkte nog maar 4,6 procent van de gehuwde vrouwelijke beroepsbevolking (in 1996 lag dat op 50 procent).

Voor de werkende vrouw van vandaag - getrouwd of niet - kunnen we in deze rubriek natuurlijk geen gang maken naar afhaal-Chinees of traiteur. Daarom kookt vandaag de kantinekok, in jargon 'de cateraar van het bedrijfsrestaurant'. Amev in Utrecht is een paradepaardje onder de kantines. Exploitant: Eurest. In Utrecht staan dagelijks veertien mensen in de keuken, onder wie zes koks. Zij koken elke werkdagen voor gemiddeld 1300 tot 1500 personen, bijna eenderde van hen eet een warme hap.

Keukenmanager Johan Pietersen en zijn brigade maken vandaag boemboe roedjak (nodig: 65 kilo rundvlees), sambal goreng boontjes (nodig: 50 kilo boontjes) en nasi koening (nodig: 40 kilo rijst). Het menu is omgerekend voor een gezin van vier personen.

Boemboe Roedjak

Bak in olie 600 gram klein gesneden runderstoofvlees, 1 klein gesneden ui, 2 uitgeperste tenen knoflook, een theelepel trassi en 3 kemirietnoten aan. Voeg toe: 1/2 theelepel laos, suiker en zout naar smaak, 2 djerok-poeroet bladen, 3/4 eetlepel asemwater, 3 deciliter santen en een scheutje vleesbouillon. Laat zeker een uur sudderen.

Sambal goreng boontjes

Blancheer vier ons gebroken sperziebonen en spoel ze af met koud water. Bak in een scheut olie een gesnipperde ui, 2 uitgeperste tenen knoflook en 2 lombokjes aan. Bak de bonen even mee en voeg toe: 1/4 theelepel seré, 3/4 theelepel laos, een snufje zout, 1/2 theelepel suiker, een deciliter santen, 1/2 theelepel asemwater, 2 eetlepels trassiwater.

Nasi koening

Breng water aan de kook en voeg dan toe: 5 deciliter santen, 1/4 theelepel koenjit, 1/4 theelepel seré, 2 djerok-poeroet bladeren en een snufje zout. Kook hierin 500 gram rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder voor het opdienen de djerok-poeroet bladeren. Geef er eventueel pinda's en fijn gesneden komkommer bij.

Nanda Troost

Meer over