ColumnPeter de Waard

Kan jurering Wopke-Wiebesfonds niet in The Voice-format?

null Beeld
Peter de Waard

Op een verjaardag met zes mensen op anderhalve meter afstand kon al binnen een kwartiertje voor 200 miljard euro aan hyperloops, brainports en waterstoffabrieken worden bedacht die zo zouden kunnen worden aangemeld voor het Nationale Groeifonds, beter bekend als het Wopke-Wiebesfonds.

Alleen is er maar 20 miljard euro beschikbaar. En de simpele Nederlander mag daar niet over meebeslissen. Wopke Hoekstra en Eric Wiebes hebben tien bollebozen geselecteerd die vijf jaar lang 4 miljard aan cadeautjes mogen weggeven.

Het zijn zes mannen en vier vrouwen, zodat aan de Female Board Index is gedacht. Vertegenwoordigers uit etnische minderheden zijn niet geselecteerd. Er zit wel een heuse prins in (Constantijn van Oranje, die zich niet onverdienstelijk schijnt te maken als gezicht van de start-ups van Nederland), maar weer niemand van de werkvloer, terwijl daar vaak de slimste ideeën rondgaan.

Er is gekozen voor een ex-minister (Jeroen Dijsselbloem), twee topmanagers (voormalig DSM-baas Feike Sijbesma en Peter Wennink van ASML), een televisiewetenschapper (Robbert Dijkgraaf), een econoom (Marieke Blom van ING), een voormalig CPB-directeur (Laura van Geest), twee universiteitsbestuurders (Rianne Letschert en Robert Jan-Smits) en supercommissaris Jacqueline Tammenoms Bakker.

Niets mis met dat lijstje. Integerder vind je ze niet in Nederland. En gemakkelijk zal het niet zijn. Ze moeten zich voelen als bestuurders van een tennisclub die 20.000 euro aan sponsorgeld moeten verdelen, terwijl de jeugd-, onderhouds-, technische en evenementencommissie al elk voor 50.000 euro aan wensen hebben neergelegd. Misschien worden er bij de tien voor 2 biljoen euro aan plannen ingediend, want het is een misverstand dat Nederland af zou zijn. Er is nog veel land te winnen en met de trein van Den Helder naar Delfzijl vergt een lange omweg.

Enig houvast is er niet. Hoekstra noemde als belangrijkste criterium dat het project moet bijdragen aan het verdienvermogen (bbp) van Nederland in de toekomst. Omdat niemand de toekomst kent, kan daar alles onder vallen. En alles kan onder dat mom ook weer worden afgevoerd – ‘neen, geen waterstoffabriek omdat het bbp-verlies (sluiting van een Shell-raffinaderij) groter is’.

De tien zouden dat niet in een achterkamertje mogen beslissen. De belastingbetaler moet de beraadslagingen kunnen volgen. Bij voorkeur in een televisieformat à la The Voice, waar de tien ruggelings de plannen aanhoren en de stoel omdraaien als ze er brood in zien. Het publiek kiest uiteindelijk de winnaar. Als het dan alsnog een miskleun wordt, kan men alleen zichzelf voor de kop slaan.

Hoewel met Gordon en Johan Derksen in de jury hogere kijkcijfers zijn te scoren, is zo’n format meteen een briljant verdienmodel dat aan het bbp kan bijdragen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over