Geldvraagbeleggen

Kan ik niet beter in goud gaan beleggen?

Een goudstaaf bij De Nederlandse Bank. Beeld ANP
Een goudstaaf bij De Nederlandse Bank.Beeld ANP

Ik heb een goed inkomen en genoeg vermogen om te beleggen. Ik ben bang dat er een recessie komt. Kan ik niet beter gaan beleggen in goud dan in aandelen?

Iedere belegger wordt nerveus van al dat gejojo op de aandelenbeurzen. Dan is er weer een handelsoorlog tussen China en de VS, de dreiging van impeachment van president Trump, de Brexit, het coronavirus. De koersen duikelen omlaag, om vervolgens weer flink te stijgen.

De meeste beursindexen bereiken ondertussen recordhoogtes. Daar worden mensen nog nerveuzer van. En terecht. Aandelen zijn duur. Het rendement daalt daardoor, terwijl het risico juist toeneemt. Het uitgekeerde dividend wordt relatief gezien lager en tegenvallende bedrijfsresultaten worden harder afgestraft dan anders.

Goud dan maar? De prijs van goud is in lange tijd niet zo hoog geweest. Het is bovendien een onzekere belegging die door allerlei ontwikkelingen beïnvloed wordt, zoals door de koers van de dollar en centrale banken die hun goudvoorraden verkopen. Stop er dus nooit meer dan 5 tot 10 procent van uw vermogen in.

En verder? Sparen levert niets op. Aan veilige staatsobligaties valt ook steeds minder te verdienen. Er is te veel geld op de markt dat wanhopig op zoek is naar rendement. Dat leidt tot speculatie. Iedere vorm van onrust wordt enorm opgeblazen en dan schieten de aandelenkoersen weer omlaag.

Wie bang is voor een recessie, kan kiezen voor zogenoemde defensieve aandelen. Traditioneel zijn dat bijvoorbeeld Ahold, Unilever of Wolters Kluwer; bedrijven met stabiele inkomsten die ook floreren als het economisch slechter gaat. Deze bedrijven keren meestal ook een behoorlijk dividend uit. Vroeger hoorden banken ook tot de categorie defensief, maar die zijn niet zo veilig meer. Banken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine innovatieve bedrijven of van grote technologiereuzen als Alphabet (Google), Apple en Facebook.

Een andere manier om het risico te verlagen is minder gaan beleggen in aandelen. Kies bijvoorbeeld voor een defensief mixfonds. Daar zitten behalve aandelen ook obligaties en vastgoed in. Er zijn nog andere stabiele beleggingen te vinden, zoals certificaten van Rabobank en Triodos of de microkredietfondsen van ASN-Novib en opnieuw Triodos. Het rendement is bij al deze beleggingen niet zo hoog. Let dus goed op de kosten, want die wegen extra zwaar bij een laag rendement.

Het valt niet te voorspellen of en wanneer er een recessie komt. Ga ervan uit dat u daar als kleine belegger altijd te laat achter komt. Als u geen verlies wilt lijden, kunt u defensiever gaan beleggen of het geld deels op een spaarrekening zetten. Zorg ervoor dat u belegt met een bedrag waarbij u zich comfortabel voelt. Een andere belangrijke tip: verkoop niet alleen uw meest succesvolle beleggingen. Beleggers willen hun slechte beleggingen vaak niet kwijt, omdat ze hopen dat die weer opkrabbelen. Neem uw verlies. De kans is groter dat uw succesvolle beleggingen eerder herstellen van paniek op de beurs.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van der Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over