columnpeter de waard

Kan er geen Veronica Inside over financiën worden gemaakt?

null Beeld

Voetbalsucces is net als ondernemingssucces voor een groot deel geluk. Als er op 18 november 1973 een VAR was geweest had het Nederlands elftal van Cruijff niet eens aan het fameuze WK in West-Duitsland meegedaan en was totaalvoetbal mogelijk een Belgische uitvinding geweest. Ten onrechte werd in de 89ste minuut een doelpunt van de Belg Jan Verheyen tijdens de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen de zuiderburen afgekeurd.

En als er op 18 juni 1988 een VAR was geweest dan zou er nooit een rondvaart in Amsterdam zijn geweest, omdat Nederland al in de poulefase van het EK in West-Duitsland was uitgeschakeld. Bij het doelpunt van Kieft in de 82ste minuut tegen Ierland was duidelijk sprake van buitenspel.

Rinus Michels was beide keren bondscoach. Dat hij later werd verkozen tot de beste naoorlogse manager ter wereld is eigenlijk te danken aan deze scheidsrechterlijke dwalingen. Anders zou hij even roemloos zijn geëigend als Elek Schwartz die in 1963 met zijn Oranje van Luxemburg verloor, Kees Rijvers die ‘bij de buren was gaan kaarten’ toen Nederland voor het EK van 1984 werd uitgeschakeld of Frank de Boer die de pech had dat er in 2021 wel een VAR was, waardoor zijn verdediger rood kreeg net nadat zijn aanvaller de mooiste kans van het toernooi miste.

Maar geluk en pech zijn geen excuses in het voetbal. Elke avond moet een handvol kletsshows op televisie worden gevuld, waarin spelers, coaches of organisaties moeten worden opgehemeld of neergesabeld. In de strijd om de kijkcijfers moeten de analisten er wel met een gestrekt been ingaan. Met zoveel kletsshows nemen heksenjachten en volksmennerij soms angstwekkende vormen aan.

Onlangs suggereerde iemand of er geen evenknie te maken was van Veronica Inside over financiën. Zet vier mannen om een tafel: een grumpy oude econoom annex volkscabaretier, een analist die om zichzelf schatert, een enigszins sullig iemand die na een daling van de koers van de bitcoin met een jasje gooit en er valt heus wel een gezellige dikkerd te vinden die ‘sodemieter op’ roept en stompen uitdeelt.

Ook de beurs is onvoorspelbaar. Achteraf zijn heel gemakkelijk strategische blunders en zakelijke miskleunen aan te wijzen. De wijsheid van centrale bankiers en het succes van ondernemingen is afhankelijk van de ontwikkeling van de kapitaalmarkt, de tijdsgeest en onzekerheden als pandemieën. Het zou heerlijke televisie zijn om de bazen van DNB, Philips en Heineken en hun hoofdrolspelers op dezelfde manier te fileren als voetbalanalisten doen met bondscoaches en de belangrijkste spelers.

Helaas nemen economen zichzelf vaak te serieus. In hyperbolen, onzin delibereren, elkaar de maat nemen en jasjes gooien kunnen ze met voetbalanalisten wedijveren. Maar om zichzelf lachen is al een stuk moeilijker.

Misschien is één Veronica Inside ook voldoende. Voordat je het weet is er een over de Staatsloterij.

Meer over