Nieuws

Kamer: laat vastgoedbelegger Blackstone tekst en uitleg komen geven over praktijken

GroenLinks en PvdA willen dat beleggingsmaatschappij Blackstone zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer verantwoordt voor de fiscale constructie rond haar huurwoningen in Nederland. Ze deden die oproep in een Kamerdebat naar aanleiding van een publicatie van de Volkskrant over de fiscale route rond de 1.700 Nederlandse woningen van de Amerikaanse investeerder.

Het blokje huizen in de Amsterdamse Walbeeckstraat dat onlangs is opgekocht door de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het blokje huizen in de Amsterdamse Walbeeckstraat dat onlangs is opgekocht door de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Blackstone heeft een fiscale structuur opgetuigd waardoor het geen belasting hoeft te betalen in Nederland. De vastgoedonderneming lijdt op papier verlies. De winst verdwijnt via een complexe constructie naar de Kaaimaneilanden en Jersey. Door de fiscale truc loopt de Belastingdienst miljoenen aan vennootschapsbelasting mis. Blackstone kan bovendien meer betalen voor Nederlandse woningen dan concurrenten.

Forse huurstijgingen

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks houdt Blackstone medeverantwoordelijk voor de forse huurstijgingen in Nederland. De firma heeft in enkele jaren een groot aantal woningen gekocht in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Het opknappen van de huurwoningen wordt gevolgd door flinke huurverhogingen. Klaver wil inzicht in eventuele belastingafspraken met Blackstone en eventuele andere buitenlandse beleggers in woningen. Ook wil hij weten of het Foreign Investment Agency van de Nederlandse overheid Blackstone heeft geholpen bij zijn komst naar Nederland.

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) benadrukte dat het kabinet belastingontwijking en -ontduiking hard wil aanpakken. Over de zaak zelf, van een individuele belastingplichtige als Blackstone, mag hij niets zeggen. Wel wil hij bekendmaken welke rulings er zijn met financiële beleggingsinstellingen.

‘Parasitair gedrag’

Klaver wil dat de Tweede Kamer Blackstone uitnodigt om zelf openheid van zaken te geven. ‘Als ze zo stoer zijn om huurders uit te kleden in Nederland, moeten ze ook zo stoer zijn om zich in de Tweede Kamer te verantwoorden voor het parasitaire gedrag dat zij vertonen.’

Staatssecretaris Vijlbrief kan niet zeggen of Blackstone zich bedient van kwalijke praktijken. Maar, benadrukte hij, ‘het is niet de bedoeling dat de aftrekmogelijkheid voor rente wordt misbruikt om vervolgens winsten te creëren die worden weggesluisd naar een belastingparadijs’.

De VVD wil een toelichting van het kabinet over de effectiviteit van genomen maatregelen tegen belastingontwijking. Volgens de Partij voor de Dieren maakt Blackstone zich schuldig aan uitbuiting van collectieve voorzieningen voor eigen gewin. De PvdA wil dat behalve Blackstone ook accountantskantoren PWC en Deloitte naar de Tweede Kamer komen om zich te verantwoorden voor hun fiscale adviezen.

Meer over