Kadhafi zit ABN Amro dwars met belang in Banca di Roma

Het Libische investeringsbedrijf Lafico van kolonel Kadhafi verhoogt zijn belang in de Italiaanse Banca di Roma van vijf tot tien procent....

Banca di Roma, een van de grotere financiële instellingen van Italië, is een begeerd opject. Kort nadat ABN Amro zich had ingekocht, kwam er een bod van concurrent San Paolo. Die werd echter door de centrale bank tot de orde geroepen: het bod zou een vijandig karakter hebben.

Vast staat dat het gehele Italiaanse bankwezen moet fuseren en samenwerken met internationale partners om de buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden. De Libiërs nemen een voorschot op deze ontwikkeling.

Directeur Mohamed El Huwej van Lafico maakte de investering maandag bekend in de Corriere della Sera. Volgens El Huwej staat Banca di Roma positief tegenover het te vergroten belang en worden er tevens gesprekken gevoerd met Mediobanca in Milaan, de grootste zakenbank van Italie, waarin Banca di Roma een belang heeft van 7,3 procent.

Volgens El Huwej zal Libië op grote schaal in het buitenland gaan investeren nu de betrekkingen met het westen zich lijken te normaliseren. Nadat staatshoofd Khadafi de verdachten van de Lockerbee-aanslag heeft uitgeleverd zijn er met diverse landen weer diplomatieke banden en zijn bevroren tegoeden op buitenlandse rekeningen weer vrijgekomen.

Lafico, aldus El Huwej, zal in elk geval snel de in Nederland gevestigde holding Oilinvest reactiveren. Deze houdstermaatschappij beheerde een deel van het vermogen van het Libische staatsolieconcern Tamoil.

Meer over