Kadertje fusie Rabobank en Achmea

De fusie van Achmea en Rabo zal ook gevolgen kunnen krijgen voor andere werknemers in de financiële sector, want de CAO voor het bankbedrijf komt op de tocht....

Op dit moment heeft alleen Achmea al zes CAO's: voor de banken, de zorgsector, twee voor de verzekeraars, een bedrijfs-CAO voor Centraal Beheer en een voor pensioenadministrateur PVF.

Kramer: 'Verder hebben ze bij Achmea twaalf handboeken en 570 regelingen. We willen dat hele pakket onderbrengen in één CAO, één handboek en één pakket regelingen.' Dat hele pakket zou al op 1 januari van kracht moeten worden voor de joint-venture van Achmea, Interpolis en Robeco.

Maar als over drie jaar de fusie van Rabobank en Achmea compleet wordt, wil Kramer ook deze bank onder de concern-CAO laten vallen. 'Het is toch niet uit te leggen dat dan een bankmedewerker die een verzekeringspolis verkoopt anders wordt betaald dan een verzekeringsmedewerker die hetzelfde doet.'

Bovendien denkt Kramer dat een eigen concern-CAO de nieuwe groep de mogelijkheid geeft zijn eigen sociaal beleid te ontwikkelen. En in sociaal beleid vindt hij beide coöperaties gunstig afsteken tegen naamloze vennootschappen als ING en ABN Amro.

Meer over