NieuwsSteunpakket

Kabinet trekt 7,6 miljard extra uit voor ondernemers

Het kabinet breidt het ondersteuningspakket voor bedrijven uit met 7,6 miljard euro. Niet alleen gaan de maximale steunbedragen per bedrijf omhoog, ook kunnen grote ondernemingen aanspraak maken op financiële hulp. De steunperiode wordt verlengd tot 1 juli. Daarmee groeit het totale steunpakket naar ruim 61,3 miljard euro.

Niet-essentiële winkels, zoals kleding- en schoenenzaken, zijn al sinds 17 december gesloten. Beeld ANP
Niet-essentiële winkels, zoals kleding- en schoenenzaken, zijn al sinds 17 december gesloten.Beeld ANP

De subsidiepercentages gaan omhoog naar 85 procent subsidie van de vaste lasten als huur en van 30 procent of meer omzetverlies.

De Tegemoetingkoming Vaste Lasten (TVL), voor bijvoorbeeld huur van een winkelpand of fabrieksruimte, wordt fors verhoogd, met een vergoedingspercentage van 85 procent bij 30 procent omzetverlies en met een verhoging van de maximumvergoeding naar 330 duizend euro. De grens van maximaal 250 werknemers komt te vervallen. Ook grotere bedrijven kunnen daardoor een beroep doen op steun.

Het maximale subsidiebedrag per bedrijf gaat in het tweede kwartaal omhoog van 90 duizend euro naar 330 duizend euro voor het midden- en kleinbedrijf en naar 400 duizend euro voor grotere ondernemingen.

Voor kleine ondernemers als kappers en pedicures gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1.500 euro. Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL.

Starters moeten nog even wachten op een regeling voor een tegemoetkoming in de vaste lasten. De gewone TVL-regeling mag niet door hen worden gebruikt, maar aan een nieuw model wordt gewerkt.

Voor evenementen die gepland worden na 1 juli wordt een garantiefonds gevuld met 300 miljoen euro. Daarmee neemt het kabinet het risico van afgelasting over van de organisatoren.

De voorraadsubsidie voor winkels als kledingzaken ‘met bergen jassen in het magazijn’ wordt verhoogd tot maximaal 200 duizend euro. De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd van 80 naar 85 procent van de loonsom.

Dat de vergoeding voor voorraden niet alle kosten dekt, komt volgens minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout omdat de ‘overheid niet alles op zich kan nemen. Ook van de partijen om een ondernemer heen, zoals de huisbaas, mogen we wat vragen.’

‘Land in zicht’

Zowel minister Koolmees van Sociale Zaken als minister Hoekstra van Financiën blikten tijdens de persconferentie vooruit op het einde van de coronacrisis. ‘Er is land in zicht, maar we zijn er nog niet.’

Financiën werkt nog aan een nieuwe fiscale regeling voor thuiswerkers. Hoekstra wil dat die ook geschikt is voor toepassing op de lange termijn. ‘Thuiswerken blijft, maar hopelijk niet voor vijf dagen per week.’ Het gaat daarbij om belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden, in samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen.

De geraamde totale corona-uitgaven bedragen voor 2020 en 2021 inmiddels ruim 61,3 miljard euro. Hoekstra benadrukte dat het economisch verstandig is om de steun, ondanks de enorme kosten, toch door te zetten. De steun heeft eerder gezorgd voor snel economisch herstel in Nederland, sneller dan in andere Europese landen. Hij zei ook dat er voorlopig niet bezuinigd zal worden, om economisch herstel niet in de weg te staan. Over een recent afgesloten lening van 2 miljard euro over dertig jaar krijgt de regering geld toe: zij ‘betaalt’ een negatieve rente.

Sporters en studenten

Het kabinet trekt bijna een kwart miljard euro uit voor hulp aan de amateursport, van de bonden tot de verhuurders van sportaccommodaties. De coronaregeling voor studenten in mbo, hbo en wo wordt verlengd tot en met augustus dit jaar. Bepaalde afstudeerders met vertraging kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten tegemoetzien.

Meer over