nieuwscoronacrisis

Kabinet redt op de valreep van 2020 nog een tweede luchtvaartmaatschappij

Na KLM heeft het kabinet op de valreep van het oude jaar nóg een vliegtuigmaatschappij voor de ondergang behoed: het Sint Maartense Winair. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Passagiers lopen naar een vliegtuig van Winair op het vliegveld Princess Juliana International Airport op Sint Maarten.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Passagiers lopen naar een vliegtuig van Winair op het vliegveld Princess Juliana International Airport op Sint Maarten.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Winair is van cruciaal belang voor de regio, omdat het de enige maatschappij is die verbindingen onderhoudt met de zes Caribische delen. Net als KLM is ­Winair in grote problemen geraakt door de coronacrisis. Passagiers blijven weg, terwijl de kosten door gaan. Volgens het kabinet moet noodzakelijk personenvervoer (onder meer van zieken) tussen de gebiedsdelen overeind blijven, en daarom zal het bedrijf financieel worden ondersteund. Ook zal het herstel van de economie sneller gaan als na de lockdown het toerisme weer op gang komt en er goede verbindingen zijn.

De steun bestaat onder meer uit een hypothecaire lening van 2,7 miljoen euro, met het luchthavengebouw als onderpand. Om in aanmerking te komen voor de steun, moet Winair de luchtverbinding tussen Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba in stand houden. Zodra de beperkende maatregelen worden opgeheven, moet Winair minstens twee vluchten per dag gaan uitvoeren. Bonussen en dividend zijn voorlopig taboe.

Meer over