nieuwspostbedrijven

Kabinet negeert ACM en geeft groen licht voor fusie PostNL en Sandd

PostNL en Sandd mogen fuseren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken verlost de noodlijdende postbedrijven uit de wurggreep waarin de concurrenten elkaar vasthebben. Het kabinet negeert een besluit van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) die begin deze maand in het belang van de consument tegen een fusie oordeelde.

Herna Verhagen, CEO van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd. Beeld ANP
Herna Verhagen, CEO van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd.Beeld ANP

PostNL en Sandd zijn de twee postbedrijven in Nederland die brievenpost ophalen en bezorgen. Het is een markt die in snelle vaart richting de afgrond beweegt: elk jaar versturen we 10 procent minder brieven. In die krimpende markt is geen plek voor twee concurrerende bedrijven, vinden PostNL en Sandd. Zij kondigden daarom begin dit jaar aan te willen fuseren: het kleinere Sandd moet opgaan in PostNL, dat vervolgens monopolist wordt.

Toen al voorzagen de postbedrijven dat de ACM mogelijk roet in het eten zou gooien. Tegelijkertijd met hun fusieplannen kondigden ze aan een beroep te zullen doen op het kabinet wanneer de ACM negatief zou oordelen. Staatssecretaris Keijzer toonde zich vrijdag gevoelig voor de argumenten van de postbedrijven. ‘De toestemming is verleend om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt’, schrijft Economische Zaken in een persbericht. Het zijn bijna dezelfde woorden die PostNL en Sandd eerder gebruikten.

Medewerkers in het sorteercentrum van postbedrijf Sandd.  Beeld ANP
Medewerkers in het sorteercentrum van postbedrijf Sandd.Beeld ANP

Monopolie

De Mededingingswet staat Keijzer toe om af te wijken van het ACM-besluit. Het is voor het eerst dat het kabinet een beroep doet op artikel 47 van deze wet. De staatssecretaris stemt onder voorwaarden in met de fusie. De ACM waarschuwde dat de portokosten onnodig zullen stijgen als een postmonopolist overblijft. Keijzer stelt dat de postzegelprijs niet harder mag stijgen dan de kosten voor postbezorging. Ook moet PostNL andere (regionale) postbedrijven toegang verlenen tot zijn netwerk.

‘De krimp leidt ertoe dat post uiteindelijk opgaat in een bredere bezorgmarkt’, voorziet de staatssecretaris. PostNL is een commercieel bedrijf met een wettelijke taak: het bedrijf moet vijf dagen per week post ophalen en bezorgen. PostNL mag de kosten van de fusie niet doorberekenen aan consumenten die van deze universele postdienst (UPD) gebruik maken, stelt Keijzer.

Meer over