Kabinet jaagt op nieuwe invloedrijke positie bij Eurogroep voor topambtenaar

Nederland aast op een nieuwe invloedrijke Europese positie om het aanstaande vertrek van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter te compenseren. Topambtenaar Hans Vijlbrief van het ministerie van Financiën is kandidaat om de Brusselse Eurogroep-werkgroep te leiden. In deze werkgroep worden alle besluiten van de Eurogroep voorbereid en doorgesproken.

Hans Vijlbrief. Beeld
Hans Vijlbrief.Beeld

Vijlbrief, die de steun heeft van het kabinet, maakt volgens betrokkenen in Brussel een zeer goede kans om het voorzitterschap van de belangrijke werkgroep te krijgen. Vooralsnog heeft alleen Finland ook interesse getoond. Kandidaten kunnen zich tot vrijdag melden. Het mandaat van de huidige voorzitter, de Oostenrijker Thomas Wieser, loopt op 31 januari af.

Invloedrijke club

De eurowerkgroep - EWG in het Brusselse afkortingenjargon - is een van de invloedrijkste clubs van nationale ambtenaren in de EU. Het gaat om de hoogste medewerkers van Financiën, in Nederland de thesaurier-generaal. Ze komen minimaal eens per maand bijeen om de vergaderingen van hun ministers voor te bereiden. Indien mogelijk worden besluiten afgekaart, waar nodig teruggebracht tot de belangrijkste meningsverschillen die de ministers dan moeten overbruggen.

De voorzitter van de eurowerkgroep is de spin in het web en coördinator. Hij vormt een team met de Eurogroepvoorzitter en woont de vergaderingen van de ministers bij. Maandagmiddag kiezen de financiënministers van de eurozone een nieuwe voorzitter uit hun midden, het mandaat van Dijsselbloem eindigt op 13 januari.

Er zijn vier kandidaten: de Portugese minister Centeno, de Slowaak Kazimír, de Letste Reizniece-Ozola en de Luxemburger Gramegna. Duitsland drong eerder aan op uitstel van de keuze met zes tot twaalf maanden tot het zelf weer een regering heeft. Een flinke groep landen - waaronder Nederland - voelde daar niets voor. Nederland is altijd fel tegen een vaste voorzitter van de Eurogroep geweest en verlenging van Dijsselbloem's mandaat met een half jaar of meer zou daar naar neigen.

Jeroen Dijsselbloem vertrekt als voorzitter van de Eurogroep. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem vertrekt als voorzitter van de Eurogroep.Beeld epa

Griekse crisis

Vijlbrief (54) werd in 2011 thesaurier-generaal bij Financiën en zit sindsdien in de eurowerkgroep. Samen met Dijsselbloem is hij de 'auteur' van vele compromissen om de Griekse crisis op te lossen en de banksector te verstevigen. Hij staat hoog aangeschreven bij zijn collega's vanwege zijn dossierkennis en werklust. Vijlbrief is lid van D66, hij schreef mee aan het laatste verkiezingsprogramma van die partij.

Het voorzitterschap van de eurowerkgroep is een vaste baan, in principe voor twee jaar en daarna verlengbaar. Vijlbrief zou dus uit dienst moeten treden bij Financiën en komt dan formeel los te staan van Nederland. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse minister van Financiën Hoekstra contact met hem kan opnemen.

Briefing

De voorzitter van de eurowerkgroep brieft de internationale pers elke maand in de aanloop naar de vergadering van de financiënministers. De huidige voorzitter Wieser doet dat met flair en scherpte, zijn briefings worden goed bezocht, niet alleen door journalisten maar ook door diplomaten van de lidstaten. Daarmee speelt hij een rol in de beeldvorming van de eurozone.

De eurowerkgroep kiest zelf haar voorzitter op 11 januari, maar vanwege het belang van de functie wordt vooraf overlegd tussen de hoofdsteden over steun voor de kandidaten. Uiteindelijk bekrachtigen de ministers op 22 januari de keuze van werkgroep.

Wie volgt Jeroen Dijsselbloem op als voorzitter van de Eurogroep? Dit zijn de kandidaten.

Nederland haalde het EU-agentschap voor medicijnen. Daarbij werd niets aan het toeval overgelaten. Reconstructie van een goed doordachte campagne.

Meer over