Kabinet in beroep van vonnis over rijstexport

De regering gaat in hoger beroep tegen het tussenvonnis van de Haagse arrondissementsrechtbank maandag, dat Nederland niet mag meewerken aan een Europese regeling voor de beperking van de Antilliaanse rijst- en suikerinvoer naar Europa....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het kabinet gaat in beroep om duidelijkheid krijgen over de mogelijke precendentwerking van het vonnis voor de Europese besluitvorming en mogelijke andere kort gedingen over het rijst- en suikerbesluit voor te zijn. Niet uitgesloten is dat de betrokken rijst- en suikerfirma's zelf weer een kort geding zullen beginnen.

Kort na het besluit over het terugbrengen van de exportquota, bepaalde de rechtbank dat Nederland pas met het compromis had mogen instemmen als het Europese Hof van Justitie zich over de zaak had gebogen.

Volgens de Antillen wist Nederland dat de rechtmatigheid van de beperkingen zeer dubieus was. Juridische deskundigen hadden al eerder gewaarschuwd dat eenmaal verworven rechten niet zo maar kunnen worden afgenomen. Ondanks fel verzet van de gevolmachtigd ministers van de Antillen en Aruba besloot de Rijksministerraad in te stemmen met aanzienlijk kleinere quota.

Volgens een woordvoerder hebben de Antillen maandag herhaaldelijk gevraagd de besluitvorming op te schorten, in afwachting van de uitspraak in het kort geding en het oordeel van de Raad van State over de rechtsgeldigheid van de gebeurtenissen in de Rijksministerraad. 'Voor de uitspraak in het kort geding had je twee uurtjes hoeven wachten. Wat had dat nu uitgemaakt?'

De affaire heeft geleid tot oplopende politieke spanningen tussen de Antillen en Nederland. Een driekoppige parlementaire delegatie, onder leiding van statenvoorzitter Lucille Wout, hoopt nog deze week naar Nederland te vertrekken voor een onderhoud met het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer. Wout is ontstemd. 'Den Haag had het vetorecht moeten gebruiken in de Europese Unie. Nu dat niet is gedaan, voelen wij ons in de steek gelaten.' Don Martina, fractieleider van regeringspartij MAN, noemde het optreden van Nederland 'een klassiek voorbeeld van slecht bestuur'.

Meer over