Justitie VS tegen alliantie BA en American Airways

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is tegen de samenwerking tussen British Airways (BA) en American Airways zoals de twee luchtvaartmaatschappijen die in 1996 aankondigden....

Reuter, KRF

WASHINGTON

De alliantie, de grootste tot nu toe op luchtvaartgebied, belemmert volgens Justitie in grote mate de vrije concurrentie op de routes tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De twee maatschappijen hadden vanaf april vorig jaar al hun vluchtschema's aan elkaar willen koppelen. Dat is nog niet gebeurd omdat de Europese Commissie al eerder bezwaren heeft laten horen.

Brussel wil dat de twee maatschappijen op de vliegvelden Heathrow en Gatwick bij Londen meer ruimte bieden aan hun concurrenten. Ook zouden ze op veel routes tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het aantal vluchten moeten beperken.

De Amerikaanse bezwaren komen in grote lijnen overeen met die van de Europese Commissie. Het ministerie van Justitie vreest concurrentieproblemen, vooral op de diensten van Londen naar Chicago en Dallas.

Het ministerie van Justitie stelt voor om die routes uit de voorgestelde samenwerking te halen, maar dat zullen de twee luchtvaartmaatschappijen niet willen.

Meer over