Justitie pakt recordbedrag van 91 miljoen euro af van criminelen

Criminelen zijn in 2013 voor circa 91 miljoen euro geplukt. Dat is een record en bijna het dubbele van de opbrengst van een jaar eerder, toen het Openbaar Ministerie (OM) in totaal 50 miljoen aan ontnemingsvorderingen inde. De doelstelling voor 2013 was 59 miljoen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het ontnomen fortuin is eerst en vooral bedoeld voor slachtoffers, zegt het OM. Afpakken van misdaadfortuin is een speerpunt in het beleid van justitie, waarbij het credo 'misdaad mag niet lonen' geldt. Celstraf zien boeven vaak als een in te calculeren bedrijfsrisico, zo redeneert het OM, maar van hun portemonnee moet je afblijven, omdat die de ultieme statusmeter in het milieu is.

Gebrek aan fondsen betekent bovendien dat er geen investeringsbudget is voor het plegen van nieuwe misdrijven. Het streven van het OM is om in 2016 100 miljoen te plukken.

Het resultaat voor 2013 is flink opgekrikt door een justitiële megaclaim in de zaak rond de First Curaçao International Bank van John Deuss. Dat ging om een bedrag van 34,5 miljoen euro.

Justitie heeft het niet alleen voorzien op het geld van criminelen, maar ook op kostbare bezittingen als boten en auto's. Bij het plukken werkt het OM intensief samen met onder meer de politie, de Belastingdienst, de FIOD en de Koninklijke Marechaussee.

Meer over