Justitie doet inval op beurs in grote fraudezaak

Voor het eerst in de geschiedenis heeft justitie een inval gedaan in de Effectenbeurs op het Amsterdamse Damrak. Daarnaast vonden er vrijdag huiszoekingen plaats bij vier effectenkantoren en een aantal kantoren en woningen in Amsterdam, Zwitserland, Engeland en op Curaçao....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vier personen, onder wie één commissionair, zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie. Die wordt verdacht van misbruik van voorwetenschap, het geven van steekpenningen, heling, oplichting, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Veel handelaren reageerden gisteravond verbijsterd op het nieuws. Vrijwel niemand had iets gemerkt. De inval vond na sluitingstijd (16.30 uur) plaats. Volgens justitie gaat het vooral om het witwassen van omvangrijke bedragen. Handelaren kunnen nauwelijks geloven dat er van witwassen van geld op de beurs sprake is. 'Ik dacht dat na 1990 alles toch wel afgedicht was', zegt een van hen.

Het onderzoek naar de omvangrijke beursfraude en witwaspraktijken is een half jaar geleden begonnen naar aanleiding van bij de FIOD binnengekomen informatie. De FIOD werkt nauw samen met Justitie en de Economische Controle Dienst. Volgens de Amsterdamse persofficier van justitie Steenbrink zijn vanaf 1985 bij drie commissionairs transacties verricht voor cliënten die alleen onder codenamen bekend zijn. Vaak ging het om transacties waarbij de herkomst van de financiering niet te achterhalen is. Uit het onderzoek is gebleken dat de houders van de coderekeningen er een groot belang bij hebben dat hun identiteit onbekend blijft.

Veel transacties zijn waarschijnlijk uitgevoerd in strijd met de interne regels van de beurs. Daarbij zijn grote winsten gemaakt, maar ook grote verliezen geleden. Ook zou gehandeld zijn in effecten met misbruik van voorwetenschap over op handen zijnde transacties in bepaalde fondsen. De voorwetenschap heeft in deze zaak niet te maken met kennis omtrent een bepaald bedrijf, maar heeft vooral betrekking op informatie over effectentransacties in bepaalde fondsen.

Meer over