Justitie arresteert weer vier verdachten in beursfraudezaak

Nadat justitie eerst zijn pijlen had gericht op de voormalige collega's en medewerkers van Han V., lijkt het Openbaar Ministerie nu vooral in kringen van de andere hoofdverdachte Adri S....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Du C. werkte als directeur van NIB Securities ook lange tijd nauw samen met S. Tot november vorig jaar was hij zelfs nog actief als commissaris van wat toen nog NIB Strating heette.

Van den B. richtte samen met Adri S. het nieuwe effectenkantoor Gestion op, nadat S. een deel van de aandelen in NIB Strating had verkocht. Van den B. was ook lange tijd commissaris bij Gestion. Volgens justitie wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Du C. worden dezelfde misdrijven ten laste gelegd, maar hij is tevens opgepakt wegens het mogelijk verstrekken van steekpenningen en witwassen. De arrestatie van Du C. is minder verrassend dan die van Van den B. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Fiod voelde hem al eerder aan de tand. Du C. zou volgens de Fiod de man zijn die de contacten onderhield over de coderekeningen van Mississippi.

Over de twee andere mensen die gisteravond laat werden gearresteerd, wilde Justitie niets kwijt. Eerder hield justitie al twee andere medewerkers van NIB Securities aan. Niek A., hoofd boekhouding, werd precies een week geleden al aangehouden. Maandag arresteerde het Openbaar Ministerie ook directeur Dick V.

De nieuwe arrestaties vinden plaats op een moment dat officier van justitie De Graaff in de Zwitserse stad Chur verblijft. Daar spit hij samen met een opsporingsambtenaar van de Fiod de administratie door van schimmige bedrijfjes als ESC en Mississippi Trade.

Die zijn volgens justitie op grote schaal gebruikt om anoniem, dat wil zeggen middels zogenoemde nummerrekeningen, geld wit te wassen op de Amsterdamse effectenbeurs. De G. wilde aanvankelijk niet meewerken aan uitlevering van de administratie aan Nederland.

In totaal zitten nu nog zeven verdachten in voorarrest. Een woordvoerder van justitie zei dinsdag nog meer arrestaties te verwachten.

Van de vijf betrokken effectenkantoren is er inmiddels één - NIB Securities - geliquideerd. Bangert Pontier heeft zijn naam moeten veranderen in Friesland Securities, terwijl Leemhuis & Van Loon zich in de etalage heeft gezet.

Meer over