Analysebiedingenstrijd Just Eat

‘Just Eat’ centraal in financiële beursthriller met twee Nederlandse hoofdrolspelers

Het is een biedingenstrijd op het scherp van de snede. Een financiële thriller met twee Nederlandse hoofdrolspelers: Bob van Dijk van investeringsfonds Prosus en Jitse Groen van maaltijdenbezorger Takeaway. Beiden willen de Britse concurrent ‘Just Eat’ inlijven.

null Beeld LightRocket via Getty Images
Beeld LightRocket via Getty Images

De naam ‘Just Eat’ past al mooi in de 21ste eeuwse kersttraditie. Op de financiële markt beleeft de zes maanden durende beursthriller rond de Britse maaltijdenbezorger Just Eat dit jaareinde zijn apotheose. Inzet is de dominantie op de Europese markt voor online maaltijdbezorging.

Hoofdrolspelers zijn de Nederlanders Jitse Groen van Takeaway, het moederconcern van Thuisbezorgd.NL en Bob van Dijk van Prosus, de geldbuidel van de Zuid-Afrikaanse internetgigant Napster die dit jaar een eigen notering kreeg op de beurs van Amsterdam. Beiden zijn al actief op deze maaltijdbezorgingsmarkt en willen nu de marktleider worden.

Voorlopig zit de eerste in de driving seat. Nadat Takeaway en Prosus donderdag hun biedingen opnieuw verhoogden, maakte Just Eat bekend toch het liefst met het bedrijf van Jitse Groen in zee te willen in plaats van Prosus van Bob van Dijk. Hoewel Groen met een persoonlijk vermogen van 1,3 miljard euro flink wat hoger staat in de Quote 500-rijkenlijst dan Van Dijk (115 miljoen euro) zal hij het als het om financiële spierballen gaat uiteindelijk tegen Prosus moeten afleggen. Die investeringsmaatschappij is na Koninklijke Shell en Unilever nu het grootste fonds op het Damrak en beschikt over onuitputtelijke bronnen. Daarnaast wil Van Dijk vooralsnog niet van opgeven weten.

De overnamestrijd begon deze zomer al ver voor de heetste dag van het jaar toen Takeaway en Just Eat een fusie bekendmaakten, omdat zij vreesden voor de toenemende macht van de Amerikaanse concerns Amazon en Uber die online maaltijdenbezorging wereldwijd aanbieden. Samen zouden ze de machtigste zijn op de Nederlandse, Duitse en Britse markt. Bij dit bod zouden de aandeelhouders van Just Eat hun stukken kunnen inleveren voor die van Takeaway.

Het leek een gelopen race toen bij het vallen van de bladeren ineens Prosus al spelbreker opdook. Het investeringsfonds dat al 28 procent heeft van Delivery Hero – een van de allergrootste maaltijdenbezorgers in de wereld – kwam met een tegenbod. In plaats van een fusie met Takeaway af te wachten konden aandeelhouders Just Eat hun aandelen aan Prosus verkopen voor 7,10 pond per stuk.

Jitse Groen van thuisbezorgd.nl Beeld ANP
Jitse Groen van thuisbezorgd.nlBeeld ANP
Bob van Dijk van Prosus.  Beeld Bloomberg via Getty Images
Bob van Dijk van Prosus.Beeld Bloomberg via Getty Images

Voor het blok gezet

Hiermee werden de aandeelhouders voor het blok gezet. Die moesten kiezen voor het vriendelijke overnamebod van Takeaway, waarbij ze maar moeten hopen dat een nieuw Brits-Nederlandse fusieconcern ook aandeelhouderswaarde creëert, of het geld van Prosus. De directie van Just Eat wil met Takeaway in zee, ook nadat het later het bod verhoogde tot 7,40 pond per aandeel. Afgelopen donderdag kwam Prosus met een nieuw verhoogd knock-out bod van 8 pond (9,37 euro) per aandeel op de proppen. Het leek een wanhoopspoging, maar Takeaway vond het nodig te reageren. Dat verhoogde ineens zijn bod van 0,0977 aandeel Takeaway voor ieder aandeel Just Eat tot 0,12111 aandeel. Als dat bod kan worden doorgezet zullen de aandeelhouders van Just Eat ineens 57 procent van het nieuwe bedrijf in handen krijgen. Bij een beurskoers op donderdag van ruim 88 euro voor Takeaway was dat bod, omgerekend 9,16 pond (10,72 euro) waard. Maar de bestaande aandeelhouders van Jitse Groens

Takeaway waren daar niet meteen enthousiast over. Nu Groen met zijn eigen aandelen strooit betekent het dat zijn eigen aandeelhouders een kleiner stuk van de koek krijgen. Vrijdag kelderde de koers van Takeaway daardoor met 12 euro tot 76 euro. De biedingen in aandelen en cash zijn nu bijna gelijkwaardig. Niettemin denkt Takeaway aan de winnende hand te zijn. Vrijdagavond werd bekend gemaakt dat het bedrijf van Jitse Groen al 46 procent van de aandelen toegezegd heeft gekregen. Nog 4 procent en één aandeel te gaan en Takeaway heeft de meerderheid en de zeggenschap.

Groen haalde nog twee troeven tevoorschijn. Hij beloofde het minderheidsbelang van Just Eat in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood te verkopen en de helft van de opbrengst uit keren aan de aandeelhouders. Daarnaast kwam grootaandeelhouder Cat Rock Capital van Just Eat met een vooruitzicht waarbij een gouden toekomst werd geschetst voor de combinatie van Just Eat met een Nederlands bedrijf. De belegger voorspelde dat de koers volgend jaar al zou kunnen stijgen tot 13 pond, vijf pond meer dan Prosus geeft. Of blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Wie ingaat op het bod van Prosus is dief van de eigen portemonnee.

Het is de cliffhanger in deze thriller die zeker in het nieuwe jaar doorgaat. Voorlopig ligt de deadline op 10 januari, als de dagen al weer flink zijn gaan lengen. Zakenbankiers, vennootschapsadvocaten en pr-bedrijven wrijven zich in de handen. Als twee kemphanen voor hetzelfde bedrijf gaan, blijft er meestal flink wat geld aan de strijkstok hangen. Beleggers kunnen hun onder de boom hun eigen sommetjes maken: of voor de strategie op de lange termijn kiezen of de cash nu.

Meer over