Jumbo koopt AC Restaurants en maakt er La Place van

La Place is de nieuwe eigenaar van de achttien snelwegtoko's van AC Restaurants. De investeerders achter AC Restaurants, drie onder de naam GR8 Investments opererende telgen uit de horecafamilie Van der Valk, hebben de wegrestaurants verkocht aan La Place-uitbater Jumbo. Dat hebben de drie investeerders maandag bekend gemaakt.

La Place op het Rokin in Amsterdam Beeld anp
La Place op het Rokin in AmsterdamBeeld anp

Supermarktketen Jumbo nam La Place over na het faillissement van Vroom & Dreesmann. De achttien AC Restaurants waren eigendom van het Italiaanse horecabedrijf Autogrill. De AC Restaurants liggen allemaal langs Nederlandse snelwegen, van Sevenum tot Leiderdorp en van 't Harde tot Hendrik-Ido-Ambacht.

GR8 Investments, het investeringsvehikel van de Van der Valk-telgen Martien Heinrichs (31) en zijn neven Bob (31) en Bas (36) van den Nieuwenhuyzen, tikte de wegrestaurants in november op de kop voor 22,7 miljoen euro, samen met zeven hotels, vijf Burger King's en twee Starbucks-filialen van Autogrill. Meteen na de aankoop in november begon GR8 Investments 'exclusieve' onderhandelingen met Jumbo. Voor hoeveel geld ze de AC Restaurants hebben doorverkocht aan Jumbo is niet bekend.

Hoe duurzaam is La Place?

De lat ligt hoog bij La Place, maar echt groen zijn vooralsnog alleen de luifels bij de foodketen.

Van der Valk

De transactie was een familieaangelegenheid. Heinrichs, de vroegere vestigingsmanager van de Van der Valk in Nuland, is de zwager van Jumbo-ceo Frits van Eerd. Dit maakte de onderhandelingen er niet makkelijker op, liet Heinrichs aan NRC Handelsblad weten. 'Zonder familieband kun je onderhandelingen veel harder ingaan.'

Heinrichs en de twee Van den Nieuwenhuizens zijn kleinkinderen van Gerrit van der Valk, de grondlegger van het Toekan-imperium en de pionier van de kers op de appelmoes. Toen hun oma Toos in 1982 werd ontvoerd door Italiaanse maffiosi, was het de vader van Bob en Bas, de later in opspraak geraakte zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, die namens de familie de onderhandelingen deed met de ontvoerders.

De zeven voormalige hotels van Autogrill, waaronder Tulip Inn's en Golden Tulip's, blijven in handen van de drie kleinzonen. Een toekan zal echter niet op het dak neerstrijken, lichtten ze tegenover NRC toe. Ze hebben voor de Tulip Inn's een metamorfose in gedachten tot een nieuwe driesterren-formule met kamers van 60 à 70 euro per nacht, terwijl Van der Valk het de laatste jaren meer op het viersterrensegment heeft gemunt. Het ontbijt en diner zullen de gasten van de hotels na een grondige verbouwing geserveerd krijgen in La Place-restaurants, zo heeft GR8 Investments bedongen bij de verkoop van de AC Restaurants aan Jumbo. De drie Van der Valk-telgen willen de komende jaren bouwen aan een imperium van twintig hotels.

Meer over