Jumbo gaat als een speer: omzet steeg dit jaar naar 3,75 miljard euro

Supermarktketen Jumbo heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet zien stijgen naar 3,75 miljard euro.

Jeroen van Wensen
Nieuw bij Jumbo: Foodmarkt City. Beeld ANP
Nieuw bij Jumbo: Foodmarkt City.Beeld ANP

Met een omzetgroei van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016 wist de grootgruttersketen uit Veghel klanten van andere supermarkten naar zich toe te trekken. De gemiddelde groei van de levensmiddelenbranche bedroeg in het eerste halfjaar van 2017 2,7 procent.

Jumbo heeft 580 filialen in Nederland. De keten verwacht dit jaar acht nieuwe winkels te openen. Daarnaast verbouwt het bedrijf 32 bestaande supermarkten om, naar eigen zeggen, in te kunnen spelen op veranderende behoeften bij de klant. Topman Frits van Eerd: 'Verse, gezonde en eerlijke voeding speelt daarbij een belangrijke rol, net als de groeiende behoefte aan gemak. Consumenten willen op elk moment van de dag hun boodschappen kunnen doen.'

Jumbo denkt het de klant gemakkelijk te kunnen maken door kleine supermarkten in het centrum van grotere steden te openen. In mei van dit jaar begon Jumbo in Groningen een proef met Foodmarkt City. De klant met trek kan daar terecht voor verse sappen, pizza's en sushi, naast de noodzakelijke boodschappen als tandpasta. Waar een gemiddelde Jumbo ongeveer 25 duizend verschillende artikelen in de schappen heeft liggen, treft de klant er in een Foodmarkt slechts 3.000 aan. Verloopt alles volgens plan, dan kunnen ook Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen dit jaar de met de AH to go-winkels vergelijkbare formule tegemoetzien.

Jumbo zag tevens de omzet van restaurantketen La Place flink toenemen. De zaken, die overgenomen zijn uit de failliete V&D-boedel, verkochten samen voor iets meer dan 60 miljoen euro, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die groei was vooral te danken aan uitbreiding van het aantal filialen. Nieuwe restaurants verschijnen dit jaar in de warenhuizen van Hudson's Bay, en het werkterrein wordt uitgebreid naar het buitenland. Zo zijn onder meer vestigingen gepland in Madrid en Parijs.

Binnenkort hoopt Jumbo in Nieuwegein te kunnen beginnen met de bouw van een volledig geautomatiseerd distributiecentrum.

Meer over