Joost Uwents (WPD) heeft reden om trots te zijn, Dirk Anbeek (Wereldhave) minder

Het ene vastgoedfonds is het andere niet.

De winnaar: Joost Uwents (l). De verliezer: Dirk Anbeek (r). Beeld Belga / ANP
De winnaar: Joost Uwents (l). De verliezer: Dirk Anbeek (r).Beeld Belga / ANP

Winnaar: Joost Uwents (WDP) - Nederland ideale plek voor e-commerce

Vastgoedfonds WDP (Warehouses De Pauw) werd in België oktober vorig jaar tot onderneming van het jaar uitgekozen. En het beursfonds, dat zich toelegt op logistiek vastgoed, zei toen al niet op zijn lauweren te zullen rusten. Er was net voor 57 miljoen euro in Nederland aan grond gekocht, waarop 150 duizend vierkante meter opslagruimte zou worden gebouwd. Ceo Joost Uwents stak niet onder stoelen of banken dat hij denkt dat Nederland voor opslagactiviteiten een veel betere markt is dan België. In Nederland groeit de e-commerce veel sneller.

En deze week herhaalde hij die ambitie. Er zal tot 2020 nog eens voor 1,25 miljard euro worden geïnvesteerd. WDP, dat marktleider is in opslagverhuur in de Benelux en ook in Noord-Frankrijk actief is, meldde een winststijging van 100 miljoen tot 235 miljoen euro in 2017.

De koers van het aandeel, dat sinds drie jaar aan de Euronext in Amsterdam staat genoteerd, overschreed vrijdag voor het eerst in de geschiedenis de grens van 100 euro per stuk. De bezettingsgraad van de opslagruimte is gestegen tot boven de 97 procent. WDP bouwt vooral opslagruimte op plekken waar wegen, spoor, kanalen en vliegvelden zich concentreren. Dit blijkt een succesfomule

Uwents, die samen met Tony De Pauw het bestuur vormt, kon met recht trots zijn.

Verliezer: Dirk Anbeek (Wereldhave) - Na award-nominaties nu in de vuurlinie

Vrijdag kukelde de koers van winkelvastgoedfonds Wereldhave met 12 procent omlaag. Met knarsende tanden moest bestuursvoorzitter Dirk Anbeek (54) melden dat het dividend in de komende jaren lager zal uitvallen. Wereldhave moet meer geld besteden aan het vertimmeren van de winkelcentra waarin het fonds belegt. Daarom zal in plaats van 90 procent van de nettowinst slechts 70 procent worden uitgekeerd.

Wereldhave belegt in middelgrote winkelcentra in Nederland, Frankrijk en België. Die kampen met dalende bezoekcijfers door de toenemende concurrentie van webwinkels. In Nederland heeft Wereldhave zestien grote winkelcentra, waar bekende ketens als Albert Heijn, Primark, Hema, Blokker en H&M zich hebben gevestigd. Bijna 20 procent van de huurders van winkelruimte in de centra van Wereldhave is de afgelopen jaren failliet gegaan. Vaak volgt nog een doorstart, maar dan moeten de huren wel omlaag. Van Anbeek wil een bezoek aan winkelcentra met nieuw vermaak aantrekkelijker maken.

Maar zijn reputatie als een van de gevierde jongens in het winkelvastgoed heeft toch een knauw gekregen. Van Anbeek, die in 2012 topman werd van Wereldhave, scoorde tot nu toe hoog bij de award-uitreikingen. Nu ligt hij in de vuurlinie.

Meer over