Joop van den Ende stapt uit vastgoed

Joop van den Ende trekt zich per direct terug uit het gros van zijn vastgoedprojecten.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Van den Ende had grote projecten in binnen- en buitenland ondergebracht bij Living City. ‘Ik wil niets meer met deze wereld te maken hebben’, zegt de 66-jarige ondernemer in een gesprek met de Volkskrant. ‘Mijn gezondheid laat het bovendien niet toe.’ Van den Ende kreeg begin maart tijdens het lezen van stukken uit een intern onderzoek naar de gang van zaken bij Living City last van zijn hart, en werd direct daarna gedotterd.

Vertraging of meer
Door deze ommezwaai kunnen ambitieuze bouwplannen bij de Jaarbeurs in Utrecht, aan de Amsterdamse Zuidas, bij het Bassin in Maastricht en naast Ahoy in Rotterdam grote vertraging oplopen, of zelfs worden afgeblazen. De gemeenten moeten op zoek naar nieuwe ontwikkelaars en financiers voor de gebouwen rondom de theaters.

Het personeel van Living City kreeg gisteravond te horen dat Van den Ende de stekker trekt uit het bedrijf. Hij biedt hun een afvloeiingsregeling aan. Gelijktijdig zijn de gemeentebesturen van onder meer Utrecht, Rotterdam en Maastricht geïnformeerd.

De gemeente Amsterdam, die Van den Ende in 2005 de inmiddels verdachte functionarissen aanbeval als kundige projectontwikkelaars, was al op de hoogte. De gemeente werkte in het verleden intensief samen met Trimp & Van Tartwijk, een ander bedrijf van de verdachten.

Geschokt
Van den Ende is zeer geschokt door wat er is gebeurd. De twee commissarissen bij Living City en directeuren van Trimp & Van Tartwijk, Hans van T. en Dennis L., werden in november opgepakt bij de grootste actie van de Fiod/ECD ooit gehouden, en zaten in voorarrest. ‘Nog beangstigender vind ik het netwerk dat achter het duo zat. Echt kwalijk is dat. Het zijn mensen die ik nooit heb ontmoet, maar aan wie ik indirect wel was gekoppeld.’

Van den Ende, die zijn belangrijkste bedrijf Stage Entertainment heeft overgedragen aan zijn opvolger Henk Kivits, blijft theaters bouwen en renoveren. Dinsdag ondertekende hij de contracten met de aannemer die zijn favoriete project, de Nieuwe de La Mar-theaters bij het Leidseplein in Amsterdam, gaat bouwen.

Meer over